De meterkast vol terabytes

Automatisch films en series downloaden, back-ups maken en vanaf al je apparaten je bestanden bekijken // Het is eenvoudig mogelijk met een NAS in de meterkast // Vaarwel Dropbox, maak je eigen cloud

Of het mag of niet, daarover zijn de meningen verdeeld. Films en tv-series binnenhalen via ruilnetwerken is in ieder geval ‘niet netjes'. Maar downloaden wordt wel erg aantrekkelijk als nieuwe afleveringen van je favoriete serie automatisch binnengehaald worden en de bestanden daarna af te spelen zijn op elke computer, laptop of tablet in het thuisnetwerk – zelfs op afstand.

Dit downloaden zonder erbij na te denken is een van de populaire toepassingen van de Network Attached Storage (NAS) oftewel: een harde schijf met netwerktoegang. NAS-apparaten zien eruit als high tech broodtrommels maar het zijn zuinige minicomputers, zonder scherm of toetsenbord, die je bestanden toegankelijk maken via thuisnetwerk en internet. Ze vormen een centrale opslagplek voor video’s, muziek, foto’s en backups van je computer. Of je bouwt er je eigen cloud mee: een persoonlijke versie van Dropbox of Google Drive.

Je hoeft geen specialist te zijn om zo’n NAS in te richten – het is een kwestie van ‘apps’ installeren via een softwarewinkel. NAS-apparaten komen het best tot hun recht in de meterkast. Daar komt de breedbandverbinding (kabel, adsl of glasvezel) meestal het huis binnen. Wie een snelle internetverbinding en een huis vol gadgets heeft, kan eigenlijk niet zonder.

Vijf dingen waar je op moet letten bij de installatie van een NAS:

Niet te zuinig met harde schijven

NAS-apparaten koop je doorgaans zonder harde schijf – die moet je er los bij bestellen. Het voordeel is dat je ze later makkelijk kunt vervangen. De meeste NAS-apparaten hebben de beschikking over twee of meer plekken voor harde schijven.

2 terabyte is het absolute minimum voor thuisgebruik, maar op termijn zul je meer ruimte nodig hebben. Ter indicatie: 1 terabyte (duizend gigabyte) biedt ruimte aan 300 films in HD-kwaliteit, 20.000 mp3’tjes of 7.500 foto’s op hoge resolutie.

Voor een interne schijf van 4 terabyte betaal je rond de 170 euro. Voor de veiligheid kun je de NAS zo instellen dat de gegevens gekopieerd worden. Als er één schijf stuk gaat (en uiteindelijk sneuvelt elke harddisk), gaat er niets verloren. Je halveert dan wel je opslagcapaciteit. Reservekopieën van de hele NAS kun je ook maken via een externe schijf.

Het draait om de software

De prijs van de NAS-systemen hangt af van de snelheid van de processor en de hoeveelheid werkgeheugen. Een snelle NAS kan meer data per seconde opslaan en gebruikt de netwerkverbinding optimaler. Voor doorsnee thuisgebruik is het belangrijker dat je systeem eenvoudig te gebruiken is, door een goed aanbod aan software en een makkelijke app store. Synology, Qnap en AsusStore blinken daarin uit, Netgear is bezig aan een inhaalslag. Geavanceerde NAS-systemen, bijvoorbeeld voor kleine kantoren, bieden meer netwerkaansluitingen en opties om NAS-systemen op afstand met elkaar te synchroniseren. Zo blijven je bestanden ook veilig in het geval van brand.

Simpel als een smartphone

Een NAS bedien je via de webbrowser. Extra functionaliteit voeg je toe door programma’s te installeren om bijvoorbeeld een externe website te draaien, bewakingsvideo’s op te slaan, of automatisch je favoriete series te downloaden via bittorrent of uit nieuwsgroepen. Moeilijk? Het werkt net zo simpel als een app installeren op je smartphone. Als je de NAS van buitenaf wilt benaderen kan het zijn dat je de instellingen in je firewall moet aanpassen. De MyCloud van Western Digital is daar het handigst in. Meestal staat de NAS in de meterkast (om te voorkomen dat je de ventilator hoort). Als je regelmatig een kopie van een geheugenkaartje met foto’s wilt maken is het praktischer de NAS in de werkkamer te plaatsen. De woonkamer is niet zo geschikt, vanwege het geluid.

Je muziek en films verzameld

Een van de leukste functies van de NAS: kopieer je muziek- en videoverzameling (cd’s, dvd’s, blu-rays) en verzamel ze op één plek voor alle huisgenoten. Via ruilnetwerken kun je je voorraad aanvullen met actuele tv-series en films.

De NAS ‘streamt’ vervolgens beeld en geluid naar tv’s, tablets, smartphones, gameconsoles of een Sonos-muzieksysteem. Dat gaat via DLNA, de standaard technologie voor digitale media in de huiskamer. Maar eigenwijze Apple-apparaten vereisen een iTunes-server of AirPlay – ook daar zijn apps voor.

Sommige NAS-systemen zijn goed in het converteren van media (.avi in .mp4 omzetten bijvoorbeeld) via de veelgebruikte Plex-software, die video op maat levert. Een HDMI-aansluiting is handig als er ook entertainment-software op de NAS geïnstalleerd staat, zoals XBMC.

Controle over je eigen cloud

Met een NAS-systeem en een snelle uploadverbinding (meer dan 2 Mbit per seconde) kun je ook goed van buitenaf, via internet, bij je bestanden. Je kunt ze ook delen met anderen – een goed alternatief voor opslagdiensten als Dropbox. Je houdt dan zelf volledig de controle over je data. Bij de Western Digital MyCloud is dit erg gebruiksvriendelijk geregeld, andere NAS-systemen bieden veel extra opties om zelf voor provider te spelen. Als je ook apps als OpenOffice op je NAS zou installeren, heb je eigenlijk een computersysteem op afstand – een persoonlijk alternatief voor Google Drive of Microsoft Office 365.

Met medewerking van Hardware.Info.

    • Marc Hijink