De boze gezichten van de voetbalsport

Bojan Krkic, een Servische Spanjaard die we voor het gemak Bojan noemen, keek zondagmiddag verbaasd om. Hij voetbalde voor het eerst in de Rotterdamse Kuip tegen Feyenoord en wilde een corner nemen. Maar voordat hij de bal kon raken, zag hij links, rechts en boven hem voorwerpen langs- en overvliegen. Ze misten hem net. Welkom, Bojan, bij de wedstrijd, Feyenoord-Ajax, een zogeheten klassieker.

Zo werkt dat, bij hoekschoppen op links in het Feyenoordstadion als Ajax ze neemt. Op rechts gaat het nog, want dan staat er een grensrechter in de buurt. Menselijk schild, brede rug strekt tot aanbeveling.

Niemand kijkt er nog van op, van die voorwerpen. Niemand hoort er nog van op als voor die wedstrijd Joden aan het gas worden gewenst. Ajax-supporters noemen zich Joden, flauwekul is dat weliswaar, maar de associatie is er niet minder walgelijk om. We moeten er dus wel van opkijken. Bedenk: deze Feyenoord-Ajax verliep relatief rustig.

Maar kijk eens naar de supporters tijdens de wedstrijd. De haat is van hun gezicht te scheppen, de scheldwoorden zijn van hun lippen af te lezen, hun redeloze woede is uit hun armgebaren op te maken. Woede waarom? Nou, daarom.

Het mag niet, hoor, dat gesmijt. Volgens de richtlijnen van de KNVB staat er op het gooien van voorwerpen en/of vloeistoffen een stadionverbod van 9 tot en met 24 maanden, afhankelijk van de gevolgen. En denk niet dat een lage opleiding of sociale achterstand de oorzaak is van dat onbeschaafde gedrag. Het kan de accountant zijn die de boeken controleert van het bedrijf waar u werkt of de ICT’er die uw computer uit de knoop haalt.

De Overijsselse derby tussen Go Ahead en PEC, de Gelderse derby tussen Vitesse en NEC, FC Utrecht tegen Ajax, dat zijn ook van die wedstrijden waarin bij veel supporters elk besef lijkt te ontbreken dat aan een voetbalwedstrijd zonder tegenpartij niet veel aan is.

Davy Klaassen, Amsterdammer noch Rotterdammer, maar Hilversummer en speler van Ajax, vertelde afgelopen zaterdag in het AD hoe hij scheldpartijen over zich heen kreeg als hij als spelertje van F1 met Ajax bij Feyenoord moest voetballen. „Ik vind dat moeilijk te begrijpen.” Zeg dat wel. F-pupillen zijn kinderen van zeven of acht jaar oud.

Supporters uit Deventer (Go Ahead) en Zwolle (PEC) gingen vorige maand met elkaar op de vuist zonder dat ze tegen elkaar hadden gevoetbald. Dat herinnert aan de ‘Slag bij Beverwijk’, nu zeventien jaar geleden, toen aanhangers van Ajax en Feyenoord langs de A9 met elkaar oorlog voerden met messen, knuppels en ander wapentuig. Eén dode.

Dankzij strenger beleid van KNVB en clubs is er de laatste jaren veel verbeterd. Er zijn minder excessen in en bij de stadions. De toeschouwer moet aan heel wat voorwaarden voldoen en er zijn 48 overtredingen door de voetbalbond geformuleerd die tot een stadionverbod kunnen leiden.

Zoals „wangedrag (...) waardoor het aanzien en/of het belang van het voetbal wordt geschaad”. Dat doet denken aan de vernielingen die de altijd zorgvuldig gekapte Graziano Pellè, toen nog aanvoerder van Feyenoord, ruim een week geleden in de catacomben van het stadion van FC Twente aanbracht. Een supporter moet zoiets, als hij gepakt wordt, bezuren met een stadionverbod van 3 tot en met 36 maanden. G. Pellè, zoals de strafcommissie hem in haar vonnis aanduidde, kwam er vanaf met een boete van 5.000 euro en een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd. Uit dankbaarheid plantte hij afgelopen zondag een elleboog in het gezicht van een tegenstander, zonder dat de bal in de buurt was. Hooligans lopen dus soms óp het veld, of er net af. Toeschouwers en tv-kijkers zien dat slechte voorbeeld.

De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam overwegen om de supporters van Feyenoord en Ajax straks weer toe te laten in de Arena en de Kuip. Kijk nog eens naar die boze koppen op de tribunes. En begin er maar niet aan.

    • John Kroon