Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

‘Crackburgemeester’ Ford krijgt het bij Jimmy Kimmel zwaar te verduren

Rob Ford kreeg gisteravond maar weinig serieuze vragen in de populaire talkshow van Jimmy Kimmel, op één oprechte na: moet hij niet eens hulp zoeken? De inmiddels beruchte ‘crackburgemeester’ van Toronto schoot in de lach: hij is niet verkozen om perfect te zijn. De rest van het interview bestond vooral uit grappen over Rob Fords ‘greatest hits’.

Still via YouTube

Rob Ford kreeg gisteravond maar weinig serieuze vragen in de populaire talkshow van Jimmy Kimmel, op één oprechte na: moet hij niet eens hulp zoeken? De inmiddels beruchte ‘crackburgemeester’ van Toronto schoot in de lach: hij is niet verkozen om perfect te zijn. De rest van het interview bestond vooral uit grappen over Rob Fords ‘greatest hits’.

Want dat zijn er inmiddels wel wat. Heel erg veel. Ford, al ruim drie jaar burgemeester in de Canadese miljoenenstad, werd internationaal bekend toen er vorig jaar videobeelden naar buiten werden gebracht waarop hij te zien was terwijl hij crack rookte. Dat gaf hij later in het jaar ook toe. Hij was dronken geweest en kon zich er niets meer van herinneren.

Deel 1:
http://youtu.be/Nzbq7iBvoJs

Deel 2:
http://youtu.be/TOBvGFvsgEc

Maar daar bleef het niet bij voor Ford. Dat maakt Kimmel nog maar eens duidelijk: op een gegeven moment neemt hij zijn gast, op uitnodiging van hem speciaal gekomen - “waarom in hemelsnaam?”, vraagt Kimmel nog - mee naar een videoscherm. Samen bespreken ze wat twijfelachtige momenten uit het leven van Ford, want Kimmel “wilde nog antwoord op wat vragen”.

Zo komt de video van een tirade van een dronken Ford waarin hij een onbekend persoon verbaal bedreigt. Of de video waarin te zien is hoe hij een vrouwelijk raadslid omver loopt tijdens een vergadering. Of zijn hoofd stoot tegen een camera. Of snoep uitdeelt aan kinderen, maar dat doet alsof hij vogels aan het voeren is.

Deel 3:
http://youtu.be/Jym-K1KoGqM

Deel 4:
http://youtu.be/BfhmjPRpsTg

Broer: hij was wel wat ontdaan

En zijn het geen video’s waarop Ford mag reageren, dan is het wel weer een twijfelachtige foto. Hij blijft keurig lachen, maar zijn hoofd wordt elke minuut roder en de zweetdruppels vermenigvuldigen zich met elke plaagstoot van Kimmel. Die biedt ook nog even aan het zweet van zijn voorhoofd te deppen.

Goed, Ford lachte vrolijk mee, maar was toch achteraf een “beetje ontdaan”, zo zei Fords broer Doug tegen de Toronto Sun. Ford zelf zei dat Kimmel “gewoon zijn werk deed, hij is een comedian”. Volgens Ford was het vooral zijn broer die ontdaan was, niet hij.