CPB: tekort dit jaar onder EU-norm - economische groei van 0,75 procent

Winkelend publiek in het centrum van Amsterdam.
Winkelend publiek in het centrum van Amsterdam. Foto ANP/ Robin Utrecht

Het Nederlandse begrotingstekort komt naar verwachting dit jaar onder de Europese norm van 3 procent uit. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat het tekort 2,9 procent zal bedragen. De economie groeit dit jaar licht, met 0,75 procent.

Bij de laatste raming, in december, ging het CPB nog uit van een tekort van 3,2 procent en een economische groei van 0,5 procent.

Het begrotingstekort zal in 2015 nog verder dalen volgens de raming. Volgend jaar zou het uitkomen op 2,1 procent van het bbp. Ook groeit de economie dan nog sterker, namelijk met 1,25 procent.

Werkloosheid loopt eerst op, daalt volgend jaar

De werkloosheid loopt dit jaar op tot 650.000 personen volgens het CPB, maar daalt volgend jaar licht als gevolg van een stijgende werkgelegenheid. De inflatie bedraagt zowel dit jaar als volgend jaar 1,5 procent.

Dijsselbloem: geen extra bezuinigingen

De cijfers van het CPB zijn een leidraad bij het vaststellen van de begroting voor dit jaar. Premier Rutte heeft op Twitter al voorzichtig positief gereageerd:

Twitter avatar MinPres Minister-president Over ramingen CPB economische ontwikkeling: ‘Stap voor stap gaan we in de goede richting. Werkgelegenheid blijft prioriteit nummer 1.’

Minister Dijsselbloem van Financiën zegt dat er geen extra bezuinigingen nodig zijn, schrijft persbureau Novum:

“Het pad richting herstel van de overheidsfinanciën is ingezet.”

Stoppen bij een overheidstekort boven de 2 procent is geen optie volgens de minister, want “elk jaar ruim twaalf miljard meer uitgeven dan er binnenkomt is immers niet houdbaar”.

‘Kabinet zal zich niet laten beïnvloeden’

Onze economieredacteur Maarten Schinkel noemt de cijfers “buitengewoon goed”:

“Het zat er al wel een beetje in na die grote groei in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar. Dat heeft een heel positieve invloed op de inkomsten van de staat en werkt door in 2014. Met die wetenschap vind ik de raming voor de groei nog wel voorzichtig.”

Extra bezuinigingen komen er niet, maar lastenverlichtingen zullen er waarschijnlijk ook niet komen:

“Dit is een signaal voor het kabinet dat het op het ingeslagen pad verder kan. Ze laten zich niet beïnvloeden, ook al komt er waarschijnlijk druk van buitenaf om de lasten te verlichten door bijvoorbeeld de pijnlijkste bezuinigingen niet door te laten gaan.”

De cijfers zijn ook positief voor consumenten, zegt Schinkel:

“De burger kan nu aannemen dat er niet nog meer zal worden bezuinigd. Dat is voor de stemming en het consumentenvertrouwen positief.”

‘Verhoudingen binnen gedoogcoalitie van belang’

Onze politiek redacteur Derk Stokmans schrijft vandaag in NRC Handelsblad (€) over de politieke gevolgen van deze nieuwe raming:

“De coalitie van VVD en PvdA zal de cijfers gebruiken als legitimering van het kabinetsbeleid - en het snel teruglopende begrotingstekort zien als bewijs van het eigen bezuinigingsgelijk. Oppositiepartijen zullen benadrukken dat de werkloosheid hoog blijft, net als de collectieve lastendruk.”

Een “strijd om de werkelijkheid”, noemt Stokmans het:

“In deze strijd om de werkelijkheid zijn vooral de verhoudingen binnen de gedoogcoalitie van de ‘C5’ van belang, althans voor de stabiliteit van het landsbestuur. De coalitiepartijen en gedogende oppositiepartijen D66, de ChristenUnie en de SGP moeten een delicate balans bewaren.”

Brussel vorige week al positief

De Europese Commissie kwam vorige week al met een positieve raming van de Nederlandse economie. Brussel verwacht dat de economie met 1 procent zou groeien in 2014, na een eerdere raming van 0,2 procent. Voor 2015 wordt een groei van 1,3 procent verwacht.

Wel raamde Brussel het begrotingstekort voor dit jaar nog op 3,2 procent en pas voor volgend jaar onder de EU-norm.

CPB-kerngegevenstabel