Voorwaardelijke boete voor Alberto Stegeman voor vervalsen KLM-pas

SBS6-programmamaker Alberto Stegeman krijgt een boete voor het vervalsen van een KLM-personeelspas. Hij en een medewerker krijgen een boete van 1.000 euro waarvan 500 euro voorwaardelijk, heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald.

SBS-verslaggever Alberto Stegeman praat met de pers bij het Gerechtshof in Amsterdam. Foto ANP / Marcel Antonisse

SBS6-programmamaker Alberto Stegeman krijgt een voorwaardelijke boete voor het vervalsen van een KLM-personeelspas. Hij en een medewerker hoeven de boete van 1.000 euro niet te betalen tenzij ze weer de fout in gaan, heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald.

Stegeman wilde aantonen dat de beveiliging op Schiphol gebrekkig was. Het gerechtshof oordeelde dat hij “minder vergaande mogelijkheden” had dan het vervalsen van de pas van een bestaand personeelslid van KLM.

Journalistieke vrijheid van meningsuiting?

De strafzaken kwamen voort uit twee uitzendingen van Undercover in Nederland op SBS6. In de uitzending van 28 december 2008 was te zien hoe Stegeman meewerkte aan het namaken van de personeelspas.

Het lukte de undercoverjournalist om op Schiphol-Oost door de beveiliging te dringen. Hij kon ongestoord bij het regeringstoestel komen waarvan koningin Beatrix toen gebruikmaakte. De controles op de toegang tot vliegtuigen en hangars op Schiphol-Oost werden naar aanleiding van het optreden van Stegeman verbeterd.

De zaak tegen Stegeman kwam in Den Haag terecht nadat het gerechtshof in Amsterdam Stegeman en zijn medewerker had ontslagen van alle rechtsvervolging. Het hof baseerde zich toen op de journalistieke vrijheid van meningsuiting. De rechtbank in Amsterdam had hen juist veroordeeld tot een boete.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat het ging om een gedeeltelijk voorwaardelijke boete. De boete is in zijn geheel voorwaardelijk.

    • Laura Klompenhouwer