Bezuinigend Achmea krimpt verder

Nadere details reorganisatie: 3.000 gedwongen ontslagen

Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland (FBTO, Agis, Zilveren Kruis, Avéro), is vorig jaar geslonken. Het concern, dat bezig is met een ingrijpende reorganisatie waarbij 4.000 banen verdwijnen, zag de omzet vorig jaar met 1 procent dalen naar 20,2 miljard euro. De winst daalde met ruim een kwart naar 344 miljoen euro. Het aantal verzekerden daalde, het balanstotaal kromp.

Het concern (18.425 arbeidsplaatsen) maakte vanochtend bekend dat het bij driekwart van de te schrappen banen zal gaan om gedwongen ontslagen. Circa 3.000 arbeidsplaatsen, en dus nog meer werknemers, zullen daardoor geraakt worden.

Het eigen vermogen van de verzekeraar (schade, zorg, pensioenen) daalde in 2013 met 7 procent. Dat komt mede doordat de verzekeraar meer winst aan zijn aandeelhouders, waaronder Rabobank en Vereniging Achmea, uitkeerde dan er werd gemaakt.

Het conglomeraat maakte eenderde meer winst op zijn zorgverzekeringspolissen. Niettemin is Achmea somber over de winstperspectieven in de zorg. Het verwacht de komende jaren „structureel minder resultaat” in deze sector te behalen.

Achmea gebruikte vorig jaar 0,3 miljard euro van zijn voorzieningen om de premies van zorgpolissen te kunnen verlagen, met bijna tien euro per maand. Daarmee kan zij de kritiek pareren dat zorgverzekeraars te veel collectief geld oppotten en niet gebruiken voor de zorg.

Maar die actie van Achmea lijkt eenmalig. Het concern waarschuwde er vanochtend voor dat de buffers verhoogd moeten worden. De hervormingen van het kabinet in de ouderenzorg nopen hiertoe. Doordat een deel van de ouderenzorg van de AWBZ naar de zorgverzekering verhuist, is extra kapitaal nodig.

Achmea zegt dat het beroep op zorg in 2013 werd afgeremd door het hogere eigen risico van 350 euro per persoon per jaar, tegen 220 euro in 2012. Klanten blijken daarnaast vaker hun eigen risico vrijwillig te verhogen, minder vaak een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten en de dekking van zo’n aanvullende polis te verlagen.