EU-steun ruilen voor terugkeer

Staatssecretaris Teeven (VVD) Foto Martijn Beekman

Alleen landen die hun onderdanen weer opnemen als die geen asiel krijgen in Europa, moeten nog in aanmerking komen voor steun van de Europese Unie. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) gisteren met zijn Europese collega-ministers van Immigratie in Brussel besproken. Teeven werkt komende maanden samen met verantwoordelijk eurocommissaris Cecilia Malmström een proef uit voor enkele landen, waarschijnlijk onder meer voor Somalië. Ze bekijken welke afspraken er allemaal tegenover het opnemen van uitgezette onderdanen kunnen staan, bijvoorbeeld handelssamenwerking of steun voor het rechtstelsel. Teeven stelde het versnipperde Europese terugkeerbeleid gisteren mede aan de orde namens Oostenrijk, Denemarken en Spanje. Volgens die landen staat de geloofwaardigheid van het Europese asielbeleid op het spel, als uitgeprocedeerde vreemdelingen niet daadwerkelijk terugkeren naar hun land van herkomst. (NRC)