Schoonzoon Bin Laden in New York voor de rechter

Met het selecteren van juryleden is gisteren in Manhattan, New York, een begin gemaakt met het proces tegen Suleiman Abu Ghaith, schoonzoon van wijlen Osama bin Laden en een van de belangrijkste woordvoerders van Al-Qaeda.

De in Koeweit geboren Abu Ghaith (48) wordt beschuldigd van terroristische samenzwering tegen de Verenigde Staten. In onder andere in Afghanistan opgenomen propagandavideo’s zou hij hebben opgeroepen tot het doden van Amerikanen. Eind 2001 deed hij op een Arabische zender een oproep aan alle moslims in de wereld om tegen de VS te vechten en dreigde hij met meer aanslagen als die van 11 september in New York en andere plekken in de VS.

Abu Ghaith werd ruim een maand aangehouden in een luxe hotel Ankara en door Turkije uitgewezen. Vervolgens werd hij in Jordanië opgepakt en overgedragen aan de VS.

De samenstelling van de jury moet vandaag worden afgerond, waarna het proces inhoudelijk kan beginnen. De beraadslagingen duren naar waarschijnlijk een maand. Als hij schuldig wordt bevonden, kan Abu Ghaith levenslang krijgen. Gisterochtend luisterde hij kalm, terwijl een tolk het procedureel overleg over de jurysamenstelling in het Arabisch vertaalde. Net als bij eerdere terreurprocessen worden over de identiteit van de juryleden geen bijzonderheden naar buiten gebracht. (Reuters)