$6.400.000.000.000

Tweederde van de miljardairs op de Forbes-lijst heeft zijn fortuin zelf verdiend. Onder hen zijn meer vrouwen

Lijstjes zijn maar lijstjes. Maar het overzicht van de allerrijksten op aarde dat het Amerikaanse tijdschrift Forbes elk jaar samenstelt, is meer dan een opsomming van wereldburgers die ten minste een miljard dollar (730 miljoen euro) waard zijn. Dat Microsoft-oprichter Bill Gates (76 miljard euro) terugkeert op nummer één, is niet zo verrassend. Maar dat op de lijst meer vrouwen, tech-tyconen, Afrikanen en Aziaten staan, alsmede de oprichters van WhatsApp: dat is wel veelzeggend.

Follow the money, luidt een oude journalistieke wet. Volg het geld. Door dat consciëntieus te doen, vestigt Forbes aandacht op de leefwereld van de ‘1 promille’ en op de zaken die, uitgedrukt in dollars, het meeste worden gewaardeerd: technologie, olie, nieuwe media, mode.

Volgens Forbes telt de wereld 1645 miljardairs, die samen 6.400 miljard dollar beheren – 6.400.000.000.000. Het gaat goed met de toplaag, want zijn gezamenlijke nettowaarde steeg in een jaar tijd met bijna een biljoen euro. In de lijst is het patroon van economisch herstel te zien. Het gaat allang weer goed in de Verenigde Staten. Daar wonen de meeste miljardairs, 492, met dank aan de tech-hausse en de aantrekkende beurskoersen. China’s opkomst levert het land een tweede plaats, met 152 zeer rijke inwoners. Rusland volgt met 111. De lijst legt ook bloot in welke landen het niet goed gaat. Turkije is door zijn wilde inflatie negentien miljardairs kwijt. Indonesië is er acht armer, doordat de roepie, afgezet tegen de dollar, 20 procent aan waarde heeft verloren.

Carlos Slim is niet langer ’s werelds rijkste mens, doordat de prijzen van goud en koper zijn gekelderd. Slims fortuin zit voornamelijk in zijn mijnbedrijf. Met zijn telecombedrijf América Móvil probeerde Slim vorig jaar KPN over te nemen; de poging mislukte.

Forbes laat dictators en koninklijke families buiten beschouwing. Geld dankzij politieke macht telt niet, je moet wel iets dóén, of je voorouders moeten iets productiefs hebben gedaan. De lijst bestaat dan ook voor tweederde deel uit selfmade miljardairs. De rest kreeg iets – of veel – mee vanuit de familiekring.

Een recordaantal nieuwe superrijken is dit jaar in de Forbes-lijst beland: 268. Van hen zitten er 26 in de technologie-sector. De wereld van computers, tablets, telefoons, sociale media en apps blijft een winstgevende business. WhatsApp-oprichters Jan Koum en Brian Acton staan op de lijst na hun recente deal met Facebook. De top van dat bedrijf profiteert van een gestaag stijgende beurskoers. Oprichter Zuckerberg (29 jaar) heeft volgens Forbes de grootste sprong gemaakt: van ruim 11 miljard euro naar 20,7 miljard.

En Zuckerberg is niet eens de jongste. Er zijn 31 andere miljardairs onder de veertig, onder wie Perenna Kei uit Hongkong. Dankzij haar vaders Chinese bedrijf Logan Properties is de 24-jarige 940 miljoen euro waard (1,3 miljard dollar).

Forbes noteerde 172 vrouwen met een miljardenbezit. Zij vormen nog geen 11 procent van het totaal, maar Forbes benadrukt dat het toch een record is: een jaar geleden waren het er nog 138. Hoogst geplaatst, op de negende plek, is Christy Walton. Zij is 26,6 miljard euro waard, maar achter haar naam staat wel de toevoeging ‘& family’. Het gaat om kapitaal dat oprichter Sam Walton vergaarde met winkelgigant Walmart, en Walton is Christy’s schoonvader. Haar geld zit grotendeels in aandelen-Walmart, waar het vrijuit groeit; in de top-15 komt de naam Walton vier maal voor.

Forbes vindt de toename van het aantal vrouwen veelzeggend, maar wel met een asterisk. Niet meer dan 31 vrouwen verdienden hun fortuin zelf. Onder hen zijn Sheryl Sandberg van Facebook (ruim 1 miljard euro) en de Nigeriaanse Folorunsho Alakija (1,82 miljard, oliebeleggingen). De andere vrouwen profiteren van het geld dat hun echtgenoten of voorouders verdienden. Zij kunnen het advies van Sandbergs boek Lean In volgen, oppert Forbes: „Stop meer energie in je carrière, tolereer niet dat ambitieuze vrouwen ‘bazig’ worden genoemd terwijl hun mannelijke tegenhangers als ‘agressief’ worden geprezen, en kies een partner die taken in het huishouden doet.”

    • Diederik van Hoogstraten