3 keer dance talent Ik kan alleen stilstaan, en een beetje viben

Morgen begint dancefestival 5 Days Off in Amsterdam // Er staan grote namen (Julio Bashmore, Darkside, Collabs 3000), maar het is ook een festival voor nieuw talent // Wij spraken drie jonge dj’s

Illustratie Thinkstock

Wie // FilosofischeStilte

Maakt // future cloud bass Wanneer // Vrijdag in Paradiso

Op de bovenverdieping van een Haags hoekhuis, tussen zelf gespoten graffitimuren en skateboards, werkt FilosofischeStilte (Luuk Graham, 20) iedere dag aan zijn muziek. Met niet veel meer dan twee monitorspeakers, een kleine Korg-synthesizer en softwareprogramma Fruity Loops. Vanaf de muren van zijn slaapkamerstudio kijken 2Pac, Biggie Smalls en Snoop Dogg toe. Een halfleeg flesje Bacardi staat voor het scherm.

Future Cloud Bass, zo omschrijft hij zijn stijl, geworteld in hiphop en trap. Langzame beats en zuigende synths. „Spacende muziek, zeggen mensen altijd.” Muziek om op na te denken, zegt hij zelf. Hij staat bekend als doordenker. Vragen als ‘hoe weet je dat we kleuren op dezelfde manier zien?’ leverden hem de bijnaam de filosoof op. Alleen als hij live met zijn drumcomputer samples mixt, wordt het stil in zijn hoofd. „Stilte is belangrijk in muziek. Of je bent stil omdat de muziek je uitnodigt na te denken; of je gaat erin op en dan is je hoofd leeg.”

Zijn ouders hebben „niet echt door hoe goed het gaat”. Afgelopen zomer stond de student industrieel ontwerpen op muziekfestival Pitch, gevolgd door een optreden op het Britse showcasefestival The Great Escape in Brighton. Onlangs mocht hij het concert van Mount Kimbie openen in Trouw, eerder trad hij op bij Amsterdam Dance Event en in de Berlijnse Miami Tanzbar. Zijn eerste EP, Homegrown, verscheen vorig jaar en was geïnspireerd door moeilijke tijden – zijn beste vriend raakte verslaafd aan de cocaïne.

Hiphop is hem „met de paplepel ingegoten”. MTV, The Box en de platenkast van zijn vader brachten hem in aanraking met 2Pac en Snoop Dogg. Eigenlijk wilde hij gaan rappen met een vriend. „Laten we onze eigen beats gaan maken, dachten we. Het is gewoon wel tof als je dan het hele pakketje zelf hebt gedaan.”

Op de dansvloer voelt hij zich vaak ongemakkelijk. „Ik kan alleen maar stilstaan en een beetje viben.” Maar de laatste tijd heeft hij wat hardere platen gemaakt, dus op 5 Days Off wordt het „sowieso dansbaar”. Tien minuten voordat hij op moet is hij nog zenuwachtig, maar de zenuwen verdwijnen bij het intro van de eerste track. „Mensen boeken je niet voor niets, dus je moet toch een beetje in jezelf geloven.” Zelf tipt FilosofischeStilte de shows van Shlomo, Snakehips, Jameszoo en Lapalux, allemaal aanstaande vrijdag.