Wie durft te klappen?!

De steun van een fanatiek publiek en de wil om te winnen van aartsrivaal Ajax // Het bleek weer eens niet genoeg voor Feyenoord // Aanvoerder Pellè uitte zijn frustraties

None

Zie de ogen van de Feyenoordfans op de tribunes zoeken naar mensen die stilletjes juichen na het doelpunt van Joël Veltman. Pure haat. Op het veld houdt de Ajacied uitdagend zijn hand tegen zijn oor. De kwelgeest van de Kuip krijgt een regen van bier, flesjes en aanstekers over zich heen. Feyenoord-captain Graziano Pellè geeft de doelpuntenmaker even later een elleboogstoot. Intimidatie is omgeslagen in frustratie. En die zit diep in Rotterdam, na de zoveelste verloren klassieker.

In aanloop naar de ontmoeting met Ajax wilden trainers en spelers van Feyenoord doen geloven dat de rest van Nederland tegen Feyenoord was. Dat ging in allerlei gradaties. Van aanvoerder Pellè, die zich na een gelijkspel tegen FC Twente al schoppend een weg baande naar de kleedkamers, tot trainer Ronald Koeman, die zijn gal spuwde via Twitter. De coach verweet het Algemeen Dagblad een gebrek aan steun. Wie niet onvoorwaardelijk voor Feyenoord is, wordt kennelijk gezien als tegenstander. Van scheidsrechter tot sportjournalist.

Feyenoord kreeg afgelopen week hulp uit onverwachte hoek. De aanklager betaald voetbal was mild voor Pellè, hij kreeg een boete van vijfduizend euro en een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd. De opluchting in Rotterdam maakte snel plaats voor bravoure. Met Pellè in de spits achtte Feyenoord zich kansrijk tegen Ajax.

In een uiterst vijandige sfeer draaide de spelersbus van Ajax zo’n anderhalf uur voor de wedstrijd het parkeerterrein voor de Kuip op. Duizenden Feyenoordfans scandeerden teksten als ‘joden gaan eraan’ en ‘Hamas, Hamas joden aan het gas’. De koffievrouw in de perskamer sprak er op fluisterende toon haar afschuw over uit. Maar openlijk werd er niet opgetreden tegen de kwetsende spreekkoren die ook tijdens de warming-up van de tribunes golfden. Het versterkte de sfeer waarin het publiek graag een extra factor wil zijn. Dat gevoel is nergens in Nederland zo aanwezig als in de Kuip.

Het is van alle tijden dat spelers van Feyenoord meegaan in de intimidatie van de tegenstanders. Oud-verdediger Wim Rijsbergen liet zijn gedachten voor de topper met Ajax teruggaan naar de jaren zeventig. Talloze malen stond hij op het veld tegen de aartsrivaal uit Amsterdam. „Voor de wedstrijd zei ik altijd tegen Johan Cruijff dat ik hem doormidden zou trappen als hij het zou wagen me te passeren. Maar ja, Cruijff was me in de meeste gevallen gewoon te slim af”, stelde hij lachend.

Het strijdplan van Ronald Koeman was gisteren gemaakt met als doel Ajax te overbluffen. In navolging van Salzburg, dat Ajax in de Europa League twee keer had verslagen, moest de ploeg van Frank de Boer worden opgejaagd. Zoals vaker de afgelopen jaren liet Feyenoord in het eerste deel van de wedstrijd zien dat het op kracht en strijdlust Ajax partij kan bieden. Het spel op het veld gaat dan direct gepaard met fanatiek gedrag op de tribunes. In de jacht naar succes worden de grenzen opgezocht. Binnen de lijnen werden die gisteren bepaald door de Nederlandse topscheidsrechter Björn Kuipers. Beslissingen in het nadeel van Feyenoord werden in allerlei gradaties bekritiseerd door het Rotterdamse publiek.

Diepgeworteld

Hoe diepgeworteld de wil zit om van Ajax te winnen, werd na een klein half uur spelen wel duidelijk. Na een prachtige door Jean-Paul Boëtius opgezette aanval die via Bruno Martins Indi eindigde op het hoofd van de scorende Pellè ontplofte de Kuip bijna. Ajax-verdediger Veltman besefte dat hij een cruciaal kopduel had verloren. De jonge Ajax-spits Ricardo Kishna werd op hardhandige wijze duidelijk gemaakt dat ook aanvallers hun verdedigende taken niet mogen verzuimen. „Ik had wel even een rouwmomentje, ja”, gaf Kishna na afloop toe.

De treffer werkte voor Feyenoord als doping, maar de euforie verdween op slag toen Ajax vrijwel vanuit het niets gelijkmaakte. De 19-jarige Kishna haalde op verbluffende wijze zijn revanche. De vlugge aanvaller ging met een prachtige beweging buitenom bij Martins Indi en schoof de bal in de voeten van invaller Kolbeinn Sighthórsson. De Kuip was stil en zou niet meer kolken.

Feyenoord kreeg door de gelijkmaker een mentale dreun, terwijl Ajax als de morele winnaar in de rust naar de kleedkamers ging. De elektrische sfeer in het stadion was verdwenen. Feyenoord moest forceren, Ajax kon leven met een gelijkspel en mocht hopen op meer. Het werd meer. In de 72ste minuut maakte Veltman na een scrimmage voor het doel van dichtbij de 1-2. Doodse stilte.

De verdediger van Ajax wist zich even geen raad met zijn emoties. Dit was naar eigen zeggen een moment waarvan hij sinds de E’tjes had gedroomd. Scoren in Rotterdam. Een volle Kuip stil spelen. Zijn gebaar met zijn hand bij zijn oor bestempelde Veltman achteraf schuldbewust als „een domme actie”. „Dat had ik niet moeten doen. Scoren tegen Feyenoord was al een mooi statement.”

Amper twee minuten later ondervond Veltman hoe diep de frustraties bij zijn directe tegenstander Pellè zaten. De Italiaan, die dit seizoen voor de derde keer de score opende in een verloren duel met Ajax, plantte voor het oog van de camera’s een elleboog in Veltmans gezicht. Anders dan vorige week bleef hij na afloop wel op het veld staan voor een interview. Toen de verslaggever Feyenoord een gebrek aan passie verweet, liet Pellè zich even gaan. „Voor welke club ben jij? Volgens mij voor Ajax.” Alsof de hele wereld weer tegen Feyenoord en Pellè was geweest. Want, zo zei hij even later: „Ik ben me van geen kwaad bewust. Maar in Nederland kan ik niet uitsluiten dat ik een schorsing krijg.”

    • Koen Greven