Weer vertrekt topbestuurder bij Nederlandse Publieke Omroep

Opnieuw is een topbestuurder opgestapt bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Roek Lips, netmanager van Nederland 3, vertrekt wegens „een verschil van inzicht over de wijze waarop de zender moet worden aangestuurd”. Dat meldde de NPO vrijdagmiddag.

Eind oktober ging Gerard Timmer, directeur video en de baas van de netmanagers, al onverwachts weg. Destijds werd een „verschil in visie op de vernieuwing van de organisatie” genoemd als reden van vertrek.

Het vertrek van Lips en Timmer lijkt het gevolg van een machtsstrijd in Hilversum tussen de raad van bestuur van de NPO (Henk Hagoort en Shula Rijxman), de netmanagers en de omroepen. „De raad van bestuur maakt zich breed”, zei Jan Slagter, directeur van Omroep MAX in januari.

De NPO is de centrale organisatie in Hilversum die onder meer de uitzendschema’s op de publieke tv-netten en radiozenders bepaalt. De raad van bestuur van de NPO krijgt meer macht van het kabinet om de zendtijd en het budget te verdelen. De raad zou de marketing en communicatie van de tv-zenders naar zich toe willen trekken, tot onvrede van de netmanagers.

Roek Lips was de netmanager die het langst in functie was. Hij begon in 2005 als manager van Nederland 1 en stapte een jaar later over naar Nederland 3. Hij stond onder meer aan de wieg van TV Lab, de week in augustus met experimentele tv.

Lips ontkent desgevraagd dat zijn vertrek te maken heeft met de lage kijkcijfers van de nieuwe programma’s StartUp en De Social Club. Die moesten De Wereld Draait Door (VARA) vervangen dat verhuisde van Nederland 3 naar 1. Lips besloot vorige maand StartUp te staken. „Maar daar heeft mijn vertrek niet mee te maken”, zegt hij. „Ik was al een aantal maanden in gesprek met de raad van bestuur.” Hij wil verder niets kwijt.

Lips wordt tijdelijk opgevolgd door Suzanne Kunzeler, netmanager jeugd-tv. De komende tijd gaat zij met de omroepen de intekening voor nieuwe programma’s op Nederland 3 in 2015 vormgeven.

    • Jan Benjamin