Turkije sluit scholen van premier Erdogans rivaal Fethullah Gülen

De scholen zijn een belangrijke bron van geld en rekruten voor de Gülen-beweging, die een conflict met Erdogan uitvecht.

Het Turkse parlement heeft dit weekeinde een wet aangenomen om particuliere weekendscholen te sluiten waar leerlingen worden voorbereid op de toelatingsexamens voor hoge scholen en universiteiten. Die zogeheten dershanes zijn een belangrijke bron van inkomsten en nieuwe rekruten voor de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die in een machtsstrijd is verwikkeld met premier Tayyip Erdogan.

De wet kan grote gevolgen hebben voor het Turkse onderwijs. Jaarlijks doen zo’n 1,6 miljoen leerlingen toelatingsexamen, maar alle universiteiten samen kunnen slechts 450.000 van hen opnemen. Om zeker te zijn van een plek, sturen veel ouders hun kinderen naar een dershane. Turkije telt zo’n 4.000 dershanes, waarvan zeker een kwart (en volgens sommigen de helft) gelieerd is aan de Gülen-beweging.

„Haal uw kinderen ervan af, als ze naar deze scholen gaan. Staatsscholen zijn voldoende”, zei Erdogan zaterdag op een campagnebijeenkomst in de stad Denizli. Maar critici betwijfelen of de staatsscholen de toeloop van zoveel leerlingen wel aankunnen.

De Turkse regering kwam in november met het plan om particuliere dershanes te sluiten. Het leidde ertoe dat de al langer sluimerende machtsstrijd met de Gülen-beweging escaleerde. Enkele weken later deed de politie invallen bij tientallen aan Erdogan gelieerde ondernemers en politici, in verband met een groot corruptieonderzoek.

Volgens Erdogan is het onderzoek een complot van Gülen-aanhangers, die hoge posities bekleden in de politie en justitie. Hij reageerde door duizenden politiemensen over te plaatsen. Vorige week kreeg het corruptieschandaal een vervolg toen vermeende telefoongesprekken tussen Erdogan en zijn zoon Bilal op internet opdoken. Ze bespraken het verstoppen van contant geld en onderhandelden over steekpenningen. Volgens Erdogan is er met de opnames geknoeid. De politie maakte dit weekend met traangas en arrestaties een eind aan protesten in Istanbul en Ankara. (Reuters)