Terugkijken: Uitgebloe(i)d? - een tocht langs alle stadia van de overgang

Waarom is de overgang nog steeds een taboe en durven maar weinig vrouwen er openlijk over te praten, vroeg programmamaakster Ingeborg Beugel (53) zich af toen zij zelf last kreeg van opvliegers. Ze was geïrriteerd, depressief, onhandelbaar en had geen zin meer in seks. Ze herkende zichzelf niet meer en dacht dat ze gek werd. Beugel ging alleen wonen en nam er naast haar vaste partner een man bij.

“Veel te laat”, aldus de tv-maakster, kwam ze er achter dat deze veranderingen in haar leven te maken hadden met iets waarvan ze dacht dat het háár nooit zou overkomen: de overgang. Beugel was totaal niet voorbereid en wist er bijna niets van. Meer dan 1,6 miljoen vrouwen zitten in deze levensfase.

Beugel neemt in de documentaire Uitgebloe(i)d? (NCRV) de kijker mee langs alle stadia van de overgang. Ze bezoekt specialisten, haar moeder, vriendinnen, topvrouwen en bekende Nederlanders. Het is een persoonlijke film waarin Beugel een blik geeft op haar eigen leven en laat zien hoe groot de impact van de overgang is op het leven van bijna iedere vrouw. Bekijk de uitzending hier.

Beugel werkte als programmamaakster voor onder meer Netwerk en de IKON en maakte de twaalfdelige tv-serie Geloof, seks & (wan)hoop. Lees ook de column van Youp van ’t Hek over Uitgebloe(i)d? “Soms wil je dat een taboe een taboe blijft”.