Ten minste elf doden bij dubbele zelfmoordaanslag in Pakistan

Pakistaanse politieagenten staan bij de rechtbank in de Pakistaanse hoofdstad waar eerder vanochtend een dubbele zelfmoordaanslag plaatsvond. Foto AFP / Amir Qureshi

Bij een dubbele zelfmoordaanslag op een lokale rechtbank in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn vanochtend ten minste elf mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AP. Tientallen anderen raakten gewond.

Volgens de eerste berichten renden twee mannen met bomvesten het rechtbankcomplex in, gooiden daarbij handgranaten, begonnen te schieten en bliezen zichzelf vervolgens op, zo vertelt politiechef Sikander Hayat aan het persbureau. “Het is zonder twijfel een terroristische aanval”, aldus de politiechef.

Veel ravage

De Pakistaanse televisie zond vanochtend beelden uit van de plek van de aanslag. Ramen zijn kapot, muren beschadigd en advocaten droegen naar verluidt lichamen naar buiten. De hal waar de aanval plaatsvond is een plek waar veel rechters en advocaten kantoor houden. Ook zitten er restaurants en een catering die de rechtbank bedienen. Daarnaast is het een plek waar verdachten en familie van verdachten wachten tot een zitting begint.

De aanval komt als een schok. Er vinden in Pakistan vaker aanslagen plaats, maar de hoofdstad wordt daarbij meestal gespaard. De aanslag is nog niet op geëist.

Beide kanten stoppen voorlopig met geweld

Afgelopen zaterdag kondigde de Pakistaanse Talibaan een wapenstilstand van een maand aan om vredesbesprekingen met de Pakistaanse regering een kans te geven. De onderhandelingen over vrede begonnen vorige maand, maar hadden weinig resultaat en werden weer afgebroken.

Een woordvoerder van de Pakistaanse Talibaan zei tegen AP dat het leiderschap van de beweging alle lokale afdelingen heeft bevolen zich aan het staakt-het-vuren met de regering te houden. De afgelopen dagen lagen schuilplaatsen van de Talibaan in het noordwesten van het land zwaar onder vuur van de Pakistaanse luchtmacht.

In reactie daarop liet de Pakistaanse regering zondag weten dat het voorlopig stopt met luchtaanvallen. “Na de positieve aankondiging van de Talibaan heeft de overheid besloten om te stoppen met luchtaanvallen”, zo zei de minister van Binnenlandse Zaken Chaudhry Nisar Ali Khan. De regering ziet het staakt-het-vuren als een “positieve ontwikkeling”.

Kans op succes lijkt klein

De kans dat gesprekken tussen de Talibaan en de regering deze maand wel iets opleveren is klein. Onze buitenlandredacteur Floris van Straaten schreef vorige maand in NRC Handelsblad (€) over het eisenpakket van de extremisten:

“De Talibaan eisen de invoering van hun strenge versie van de sharia, het islamitisch recht, in rechtbanken, terugtrekking van het leger uit de tribale gebieden langs de Afghaanse grens, de Pakistaanse democratie moet worden ingeruild voor een ‘islamitisch systeem’, een einde aan alle drone-aanvallen en – als klap op de vuurpijl – verbreking van de relatie met de VS.”

Of er een link is tussen de dubbele zelfmoordaanslag van vandaag en het staakt-het-vuren is onduidelijk.

    • Nando Kasteleijn