St. Vincent gaat tegen de haren in

Annie Clark, alias St.Vincent, houdt van extremen: zo slingert ze de luisteraar van onnavolgbare gitaardroedels met heksenzang naar lome beats met elegante stembuigingen. Op haar vierde, titelloze cd heeft St. Vincent deze techniek van uitersten verfijnd, al lijkt haar hart vooral te liggen bij de hortende melodieën en tegen de haren in strijkende instrumentaties. In liedjes als Rattlesnake en Digital Witness bijvoorbeeld knerpen de keyboards en gitaren, terwijl Clark met vervormde stem haar inzichten over het digitale tijdperk op ons afvuurt. Die gecontroleerde chaos wordt afgewisseld met liedjes die juist kalm en bijna smartlap-achtig zijn. In de melodie van I Prefer Your Love en Severed Crossed Fingers zit de snik. De voldoening van het languissante Prince Johnny direct na een staccato Birth In Reverse is groot. Maar de achtbaan die Clark haar luisteraar biedt, verloopt nogal hobbelig.

    • Hester Carvalho