Slob spreekt met VVD, maar blijft bij dreigement over illegaliteit

ChristenUnie-leider Arie Slob in het stadhuis van Staphorst na afloop van een campagnebezoek.
ChristenUnie-leider Arie Slob in het stadhuis van Staphorst na afloop van een campagnebezoek. Foto ANP / Remko de Waal

ChristenUnie-leider Arie Slob houdt vol dat het kabinet moet afzien van het strafbaar stellen van illegaliteit. Anders heeft dat ‘ernstige gevolgen’ voor de samenwerking met de ChristenUnie, zei Slob na een gesprek met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra over de kwestie.

Slob wil dat het wetsvoorstel wordt ingetrokken, onder op de stapel wordt gelegd of ‘in de vrieskist’ gaat. “Anders heeft dat ernstige gevolgen voor onze samenwerking. Dan gaan we niet meer met hen om de tafel zetten”, zei Slob voor de camera van de NOS. Volgens Slob heeft de VVD kennisgenomen van zijn standpunt, dat hij vorige week voor het eerst kenbaar maakte.

Politiek redacteur Annemarie Kas schreef vorige week al in de krant waarom het strafbaar stellen van illegaliteit opeens weer in de aandacht staat. Kas:

“Aanleiding voor de ChristenUnie om nú die streep te trekken zijn natuurlijk de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Arie Slob ‘steelt’ hiermee een verkiezingsthema van electorale concurrent PvdA, die in het regeerakkoord met de VVD wél instemde met de strafbaarstelling van illegaliteit. Slob kan zijn achterban maar heel moeilijk uitleggen dat de ChristenUnie op veel onderwerpen steun geeft aan het kabinet, maar niets doet om de strafbaarstelling van illegaliteit tegen te houden. Veel christelijke organisaties en mensen in kerken komen juist op voor illegalen.”

“Voor de ChristenUnie is dit statement ook het resultaat van een toenemend gevoel van ergernis en irritatie jegens staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD). Twee weken geleden zei Teeven dat de uitvoering van het kinderpardon, door de ChristenUnie altijd zwaar bevochten, voor hem het zuur was. De strafbaarstelling van illegaliteit was dan het zoet. En afgelopen weekend kwam daar een interview in De Telegraaf bij, waarin Teeven nog eens benadrukte hoe belangrijk het wetsvoorstel voor hem en de VVD is. Dat beschouwde de ChristenUnie als provocatie.”

De ChristenUnie is een van de drie oppositiepartijen die steun geven aan een aantal grote bezuinigingen. Het kabinet heeft die steun nodig omdat VVD en PvdA geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.