‘Schoolboek mooier dan Oscar’

12 Years a Slave won de Oscar voor Beste Film. Met partner en regisseur Steve McQueen stond medeproducent Bianca Stigter op het podium.

Regisseur Steve McQueen maakt een vreugdesprong op het podium na de bekendmaking dat12 Years A Slave de Oscar voor de Beste Film heeft gekregen. Foto Reuters

„Het was nagelbijten tot het laatst”, vertelt Bianca Stigter over de Oscaruitreikingen afgelopen nacht. Het was een spannende race om de Oscar voor de Beste Film vannacht tussen de film Gravity en de film van haar man, Steve McQueen, 12 Years a Slave.

Stigter, historica en redacteur van NRC Handelsblad, is associate producer van de film: zij was het die het boek van Solomon Northup uit 1853, Twelve Years a Slave, aanreikte aan haar partner die een scenario voor een film over slavernij zocht.

„De spanning was er wel een beetje af toen we een Oscar voor beste scriptbewerking kregen en toen Lupita Nyong’o de Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol kreeg. Maar toch. En het duurt lang hoor. Ze beginnen ’s ochtends al, dan moet je de rode loper op en alle persvragen beantwoorden.”

Het was dan ook een enorme ontlading toen uiteindelijk 12 Years a Slave de Oscar voor Beste Film kreeg, vertelt Stigter vanochtend per telefoon vanuit Hollywood. „En heel gezellig”, vertelt, ze, omdat bij deze Oscar iedere betrokkene op het podium mag komen: dus stond ze daar met de sterren uit de film zoals Brad Pitt, Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’o. En met haar partner Steve McQueen, die de Oscar opdroeg aan iedereen die slaaf is geweest, en de 21 miljoen mensen die heden ten dage nog als slaaf gehouden worden.

McQueen dankte ook de sterke vrouwen in zijn leven, zoals zijn moeder – en zijn partner: „Dank je Bianca, voor het opgraven van deze vergeten schat”, zei hij, verwijzend naar Northups boek.

Na de spanning is het tijd voor het feesten. Terwijl ze belt, vanochtend om acht uur Nederlandse tijd, rijdt in Hollywood de limousine voor: „We gaan eerst eten en dan naar het grote Oscarbal van het blad Vanity Fair”, zegt ze. Slapen is er voorlopig niet bij, hoewel Stigter de Oscaruitreiking met een jetlag begonnen is. „Ik ben vrijdag vanuit Amsterdam vertrokken. Toen was er eerst nog een andere prijsuitreiking, The Independent Spirit Awards, voor films die niet door de grote studio’s zijn gemaakt. Daar won 12 Years a Slave vijf prijzen!”

Nee, Stigter wordt niet blasé van al die prijzen: „Ik vind het elke keer weer heel spannend. En die uitreikingen duren altijd heel lang.”

Ze zal ook niet het hele feesten-na-de-prijzen-circus meedoen: ze vertrekt morgen alweer naar Amsterdam, „zodat ik woensdag op het schoolplein bij mijn jongste kind kan staan”. Ze vindt het hele prijzenfeest leuk, en het Oscarbeeldje is „aangenaam zwaar”, zegt ze, maar de aandacht die slavernij door de film en het boek van Northup krijgt, vindt ze de hoofdzaak. „Northups boek, met een voorwoord van Steve en mij, wordt nu in veel talen vertaald. En het is net bekend geworden dat de uitgever Penguin en de filmmakers een deal hebben gesloten met de middelbare scholen in de VS. Alle openbare middelbare scholen in Amerika krijgen het boek en de film, met een lespakket. Dat betekent dat Northups verhaal een klassieker aan het worden is, dat het niet meer weggaat. Dat vind ik mooier dan de Oscar.”

    • Paul Steenhuis