Sahara-geluid: hobbelende beat

De veteranen van de ‘Toearegrock’ delen in donkere grondtonen de pijn van een verstoten woestijnvolk. Voordat de groep spreekbuis werd van de opstandelingen, droegen leden ook geweren in plaats van gitaren. Inmiddels is die onafhankelijkheidsstrijd als een boemerang teruggekomen bij de Toearegs – hun Sahara is nu het terrein van de VN en jihadisten. Tinariwen week voor de zesde cd uit naar Californië. De dichter Saul Williams en Red Hot Chili Peppers-gitarist Josh Klinghoffer dragen bij, maar het geluid is nog van de Sahara: een hobbelende beat, meditatieve samenzang en hypnotiserende rockgitaren. Emmaar klinkt een tandje somberder dan eerder werk. Maar de urgentie waarmee ze het Westen veroverden, begint te wennen. Voor nieuwe Toearegmuzikanten als Tamikrest of Bombino zijn ze nog een inspiratie, maar inmiddels worden ze door diezelfde generatie ingehaald.

    • Leendert van der Valk