‘Ultimatum aan Oekraïense schepen’ - Moskou ontkent

De Oekraïense krijgsmacht op de Krim krijgt tot 4.00 uur Nederlandse tijd om zich over te geven. Gebeurt dit niet, volgt een offensief van de Russische vloot, zo heeft de bevelhebber van de Russische Zwarte Zeevloot gezegd tegen persbureau Interfax.

Twee mensen in Oekraïne zien vanaf de kade hoe een Russisch marineschip de havenstad Sebastopol op de Krim binnenvaart.
Twee mensen in Oekraïne zien vanaf de kade hoe een Russisch marineschip de havenstad Sebastopol op de Krim binnenvaart. Foto Reuters / Baz Ratner

Twee schepen van de Oekraïense marine op de Krim en hun bemanning moeten zich van Rusland overgeven. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Defensie volgens persbureau AP. Capituleren ze niet, volgt een bestorming en inbeslagname van de schepen.

Update 17.45: De twee betreffende schepen, Ternopil en Slavoetitsj, zouden in de haven van Sebastopol worden tegengehouden door Russische marineschepen. Sebastopol is ook de thuisbasis van de Russische Zwarte Zeevloot. In die stad ligt ook het hoofdkwartier van de Oekraïense marine. Bij die basis staan al dagen gewapende mannen zonder insigne te patrouilleren.

Update 18.37:De Russische Zwarte Zeevloot heeft volgens persbureau Interfax geen plannen om posities van het Oekraïense leger op de Krim aan te vallen.

Het loyaliteitsprobleem

Gisteren meldde de BBC dat de hoofdcommandant van de Oekraïense marine, Denis Berezovsky, trouw had gezworden aan de pro-Russische leiders op de Krim. Daarop stelde Oekraïne de tweede man bij de marine, Sergei Gaidoek, aan als nieuwe hoofdofficier.

Admiraal Sergei Gaidoek. Foto AP / Andrew Lubimov

De Krim is de afgelopen dagen langzaam in handen gekomen van het Russische leger. Marineschepen voeren havens binnen en gewapende mannen in voertuigen met Russische kentekenplaten omsingelden legerbases. Moskou deed de komst van de honderden militairen vorige week nog af als oefening, schrijft onze buitenlandredacteur Hubert Smeets vandaag in NRC Handelsblad.

Zaterdag liet Poetin de situatie verder escaleren door de Federatieraad, een soort senaat van het Russische parlement, te vragen hem volmacht te geven tot het sturen van troepen naar het “grondgebied van Oekraïne (Krim)”. De Federatieraad gaf die toestemming onmiddellijk en unaniem en deed er nog een schepje bovenop door te eisen dat de Russische ambassadeur uit Washington zou worden teruggeroepen omdat de VS met officiële uitspraken Rusland zouden hebben “beledigd”. Poetin’s woordvoerder liet de soep later een beetje afkoelen door te verklaren dat Poetin nog niet had besloten tot een invasie maar dat de president zelf zou beslissen als de tijd daarvoor rijp is.

Poetin wil de Krim losweken van Oekraïne en onder protectie van Rusland brengen. Maar er is wel haast. Het moet de zwakte van de nieuwe Oekraïense regering uitbuiten, schrijft Smeets.

Lees het hele artikel (€): Acht vragen over het conflict tussen Rusland en Moskou