Rechtszaak tegen Blade Runner Pistorius vandaag van start

Oscar Pistorius komt aan in de rechtszaal in Pretoria, Zuid-Afrika. Foto AP / Themba Hadebe

De rechtszaak tegen paralympisch kampioen Oscar Pistorius, die vorig jaar zijn vriendin doodschoot, gaat vandaag van start in Zuid-Afrika. Volgens de staat heeft hij haar met voorbedachten rade doodgeschoten. Volgens Pistorius is er echter sprake van een tragisch ongeval.

De 27-jarige Pistorius is aangeklaagd voor moord op zijn vriendin, model Reeva Steenkamp. Inzet is de sporter levenslang achter de tralies te krijgen, de zwaarst mogelijke straf in Zuid-Afrika, sinds de doodstraf is afgeschaft. Als hij wordt veroordeeld voor moord, kan hij ten minste 25 jaar celstraf krijgen; de minimale straf voor vervroegde vrijlating. Hij kan ook worden veroordeeld voor doodslag of dood door schuld. Dan krijgt hij een lagere straf.

Pistorius ontkent moord (lees hier de belangrijkste delen uit zijn verklaring). Volgens hem vermoordde hij Steenkamp per ongeluk, omdat hij dacht dat er een gevaarlijke inbreker in de badkamer zat. Hij bracht haar vorig jaar met vier schoten door de wc-deur om het leven. Pistorius is daarnaast ook aangeklaagd voor het illegale bezit van kogels. Ook zou hij twee keer hebben geschoten vóór de moord op Steenkamp.

Een deel van de verklaring van Pistorius:

“Ik hoor een geluid in de badkamer. Ik word overvallen door een enorm gevoel van angst en wist dat bouwvakkers bezig waren bij het huis. (…) Hoewel ik mijn protheses niet aanhad, kan ik op mijn beenstompen lopen. Ik pak mijn 9 millimeter pistool onder mijn bed. Op weg naar de badkamer schreeuw ik naar hen om mijn huis te verlaten en vraag ik Reeva om de politie te bellen. Het was pikkedonker. (…) Omdat ik mijn protheses niet aan heb en me extreem kwetsbaar voel wist ik dat ik Reeva en mijzelf moest beschermen.”

De zaak tegen hem zal zeventien dagen duren. Rechter Thokozile Masipa zal uiteindelijk haar oordeel vellen. Correspondent Elles van Gelder twittert:

Twitter avatar ellesinjozi Elles van Gelder Rechter Masipa staat bekend zwaar te straffen als het gaat om geweld tegen vrouwen. Zuid-Afrika heeft geen jury. Wel heeft ze 2 adviseurs.

Nog meer incidenten van vóór de moord op Steenkamp

Onze correspondent Bram Vermeulen omschreef Pistorius, die werd geboren zonder kuitbeen, in een portret in NRC Weekend als een gevallen held met “een levensgevaarlijke geldingsdrang”. Terwijl Oscar Pistorius op Time’s top 100 van meest invloedrijke mensen ter aarde schittert, stapelen de incidenten in zijn privéleven zich op:

“Er is het bootongeluk op de Vaalrivier, waar hij drie dagen in coma geraakt nadat hij samen met een vriend een speedboot laat crashen. De politie vond flessen drank in de speedboot maar besloot niemand te vervolgen. Kort daarna brengt Pistorius een nacht in de cel door nadat hij een deur in het gezicht van een vrouw smijt en haar enkel breekt. Er is de scheldpartij op de racebaan van Kyalami, waar Pistorius met een andere bezoeker ruzie maakt over een vrouw. „We’ll fuck you up”, schreeuwt Pistorius en dreigt de benen te breken van zijn rivaal totdat een vriend tussenbeide komt. Er is het pistool dat per ongeluk afgaat in een restaurant in Johannesburg, een maand voor de fatale schietpartij in zijn eigen huis. De kogel mist net de voet van een vriend, maar Pistorius hoeft zich niet te verantwoorden.”

De rechter gaf toestemming voor microfoons en camera’s in de rechtszaal waar Pistorius terechtstaat. Delen van de rechtszaak worden live uitgezonden op de Zuid-Afrikaanse televisie. Er zijn honderden journalisten aanwezig, evenals de familie van Pistorius en van Steenkamp.

Barry Bateman, journalist voor Eyewitness News Zuid-Afrika:

Twitter avatar barrybateman Barry Bateman #OscarPistorius studios and outside broadcast vans across the road from the court. BB http://t.co/CG8gtRTW26
Twitter avatar barrybateman Barry Bateman #OscarPistorius there’s only one story leading the papers today. BB http://t.co/ej9AAGHFMw

June Steenkamp, de moeder van de vermoordde Reeva Steenkamp, komt aan bij de rechtbank. Foto Reuters / Mike Hutchings

    • Mirjam Remie