Proef in Rotterdam: op rekening reizen met het OV

Metrostation Wilhelminaplein in Rotterdam. Foto ANP / Robin Utrecht

In Rotterdam is het vanaf vandaag voor sommige reizigers mogelijk op rekening te reizen met het openbaar vervoer. Ze hoeven hun OV-chipkaart niet meer vooraf op te laden, maar krijgen per maand een rekening toegestuurd.

Dat meldt RTV Rijnmond. Het gaat om een proef met een systeem dat later mogelijk in heel Nederland wordt ingevoerd. Het op rekening reizen moet betalen makkelijker maken. Ook kunnen reizigers op hun afschrift zien of ze een keer zijn vergeten uit te checken. Dit kunnen ze dan zelf op de website herstellen. Het is tevens mogelijk één rekening te ontvangen voor het hele gezin.

Reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart kunnen meedoen aan de proef. Ze moeten zich aanmelden op de site van de RET. Elke maand komen er honderd deelnemers bij. Over een halfjaar moet duidelijk zijn of het rekeningrijden een succes is.

‘Dit is de toekomst’

Pedro Peters, directeur van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET, ziet het rekeningrijden als de toekomst, zegt hij tegen RTV Rijnmond:

“Dit systeem waarbij geen geld meer op de kaart staat, maakt nog veel meer mogelijk. Straks zul je ook op andere manieren kunnen in- en uitchecken, bijvoorbeeld met een bankpas of creditcard. In bijvoorbeeld Londen gebeurt dat al.”

    • Mirjam Remie