Opinie

    • Hans Beerekamp

Pizza’s en selfies tegen de Oscarverveling

Groepsselfie op Oscarnacht breekt Twitterrecord.
Groepsselfie op Oscarnacht breekt Twitterrecord.

De vraag was niet of, maar hoe snel Barack Obama gisteravond onttroond zou worden. De foto waarop hij na zijn herverkiezing in november 2012 echtgenote Michelle omarmde, met de tekst „Four More Years”, was tot gisteren de meest doorgeplaatste foto op Twitter: ruim 781.000 keer retweets. Ellen DeGeneres, presentator van de 86ste uitreiking van de Oscars, kondigde aan dat we dat met z’n allen beter zouden kunnen.

Door de zaal in te lopen en met een aantal van de grootste sterren een collectieve selfie te vervaardigen (acteur Bradley Cooper hield de telefoon vast), ging het vast lukken. Even liep Twitter helemaal vast, maar daarna ging het snel, in een tempo van ongeveer 70.000 retweets per minuut. Tegen het eind van de show stond de teller op ruim 2,1 miljoen.

Sociale media waren in zekere zin de redding van een vrij voorspelbaar en langdradig prijzengala. Dat ging energiek van start, met een conference waarin De Generes (56) traditiegetrouw enkele aanwezigen stevig aanpakte. Vooral Liza Minnelli (67) moest het ontgelden: „Wat ziet u er goed uit! Prima werk, meneer!”

DeGeneres, zelf een van de eerste tv-sterren die voor haar lesbische geaardheid uitkwam, mag grapjes over travestie en nichtenmoeders maken. Maar ze hield dat tempo en die intensiteit niet helemaal vast. Als doorlopende grap ging ze pizza’s bestellen voor de verveelde gasten, die dan ook weer uitgedeeld en betaald moesten worden.

De kijkers hielden elkaar ook op de been door op Twitter een parallelfeestje te organiseren, waar prijzen werden toegekend voor de beste botoxbehandeling: Sandra Bullock (49), nee, de 81-jarige Kim Novak. Voorafgaand aan de show was zelfs in de sociale media een campagne onder collega’s gestart om de onlangs verongelukte camera-assistent Sarah Jones (27) een plaats te bezorgen in het jaarlijkse pantheon van de overleden filmpersoonlijkheden. Dat zou niet gaan lukken, kon je tevoren bedenken.

Ook het krachtigste dankwoord zat helaas al helemaal aan het begin. Beste bijrolacteur Jared Leto bedankte in één adem de mensen die in Oekraïne en Venezuela van een betere toekomst dromen, 36 miljoen aidsdoden en zijn moeder. Kom daar nog maar eens overheen.

De Britse Amsterdammer Steve McQueen benaderde het elan ruim drie uur later met zijn aan Louis van Gaal herinnerende vreugdesprong op het podium, na het dankwoord voor de prijs voor beste film (12 Years a Slave).

Ik voelde me bijna Jeroen Krabbé. Zaterdag namen diens drie zonen het in Opium TV (AVRO) op voor hun vader, die vaak enthousiast vertelt over zijn vriendschap met de groten der aarde, van prins Bernhard tot Barbra Streisand, en daarvoor door twitteraars en columnisten gretig gehoond wordt. Het is eerder naïviteit dan snoeverij, zeiden zijn zoons, en ik geloof ze. Toch kun je het beter niet doen. Ik heb de hele nacht op mijn handen gezeten om niet te twitteren als ik iemand in de zaal bij de Oscars herkende die ik ook wel eens over de vloer had gehad. Niet doen, geen namen noemen, maar een selfie met de sterren - het is heel verleidelijk. Ik zou het wel doen, vrees ik.

    • Hans Beerekamp