Pistorius pleit onschuldig op alle aanklachten - ‘karaktermoord’

Zoals verwacht heeft paralympisch kampioen Oscar Pistorius op alle aanklachten onschuldig gepleit. Zojuist is het proces tegen hem van start gegaan, dat voornamelijk draait om de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Pistorius praat met zijn advocaat Barry Roux. AP / Herman Verwey

Zoals verwacht heeft paralympisch kampioen Oscar Pistorius op alle aanklachten onschuldig gepleit. Zojuist is het proces tegen hem van start gegaan, dat voornamelijk draait om de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Dat meldt persbureau AP. Pistorius herhaalde in de rechtbank in het Zuid-Afrikaanse Pretoria dat hij zijn vriendin niet met voorbedachten rade doodde. Volgens Pistorius is er sprake van een ongeval: hij dacht dat zij een inbreker was, toen hij haar vorig jaar in de nacht voor Valentijnsdag met vier kogels door de badkamerdeur om het leven bracht.

Andere aanklachten ook ontkend door Pistorius

Pistorius ontkent ook dat hij eerder door een open zonnedak van een auto en in een restaurant zou hebben geschoten - aanklachten nummer twee en drie. En hij pleit onschuldig voor het illegale bezit van 38 kogels - aanklacht nummer vier. De rechtszaak begon anderhalf uur later dan gepland, omdat een vertaler Afrikaans-Engels te laat was.

Correspondent Elles van Gelder op Twitter:

Twitter avatar ellesinjozi Elles van Gelder Verklaring #Pistorius zoals voorgelezen door verdediging: Ik dacht dat Reeva nog in bed lag en wilde haar en mezelf beschermen.
Twitter avatar ellesinjozi Elles van Gelder #Pistorius zegt dat het onmogelijk is dat buren ruzie hebben gehoord. Buren wonen 105 meter van zijn villa.
Twitter avatar ellesinjozi Elles van Gelder #Pistorius zegt dat de plaats delict ‘besmet’ is. Tijdens de borgzitting erkende politie- inspecteur Botha fouten.
Twitter avatar ellesinjozi Elles van Gelder #Pistorius zegt dat de staat uit is op karaktermoord. Tijdens de borgzitting zette het OM hem al neer als opvliegend en roekeloos.

Rechtszaak duurt zeventien dagen

Als Pistorius wordt veroordeeld voor moord met voorbedachten rade, kan hij levenslang krijgen. Hij zit dan ten minste 25 jaar vast, de minimale straf voor vervroegde vrijlating. Hij kan ook worden veroordeeld voor doodslag of dood door schuld. De rechtszaak zal zeventien dagen duren. Rechter Thokozile Masipa zal uiteindelijk oordelen of ‘Blade Runner’, zoals Pistorius genoemd wordt, schuldig of onschuldig is.

  • Lees meer over Oscar Pistorius, ‘de man die altijd wint’, in een uitgebreid profiel (€) van onze correspondent Bram Vermeulen.
    • Mirjam Remie