Philip Roth ís een ‘ongevoelige bruut’. En het redde zijn leven

Actrice Claire Bloom typeerde haar ex-man, de Amerikaanse schrijver Philip Roth, ooit als een ‘ongevoelige bruut’. In een recent interview met de Zweedse krant Svenska Dagbladet, dit weekend gepubliceerd in The New York Times, zegt Roth dat die ‘kwaliteit’ zijn leven heeft gered. Roth stond de Zweedse journalist Daniel Sandstrom in januari van dit jaar

Philip Roth Foto AP

Actrice Claire Bloom typeerde haar ex-man, de Amerikaanse schrijver Philip Roth, ooit als een ‘ongevoelige bruut’. In een recent interview met de Zweedse krant Svenska Dagbladet, dit weekend gepubliceerd in The New York Times, zegt Roth dat die ‘kwaliteit’ zijn leven heeft gered.

Roth stond de Zweedse journalist Daniel Sandstrom in januari van dit jaar te woord vanwege de verschijning van de eerste Zweedse vertaling van Roths roman Sabbath’s Theater. Roth maakte vorig jaar bekend met schrijven te stoppen. In The New York Times verzuchtte hij toen dat zijn ‘strijd met schrijven’ voorbij was.

Sandstrom vroeg zich af wat Roth daar nu exact mee bedoelde, en hoe zijn leven er nu uitziet. Roth:

“Elke baan is zwaar. Mijn baan was toevallig ondoenlijk. [..] Schrijven voor mij ging om zelfbehoud: zonder schrijven zou ik sterven. Dus deed ik het maar. Koppigheid, niet talent, redde mijn leven. Ook gunstig was het feit dat geluk niet belangrijk voor me is geweest, en dat ik nooit zelfmedelijden heb gehad. [..] Het is nu echt een opluchting dat ik me over niets anders dan sterven druk hoef te maken.”

Roth blijkt zijn oeuvre - bestaand uit 31 boeken - na zijn zelfbenoemde pensioen allemaal herlezen te hebben. ‘Om te kijken of ik mijn tijd niet heb verspild’, zei Roth. En hij is gematigd enthousiast over zijn werk, blijkt uit zijn eindoordeel: “Ik deed mijn best met wat voorhanden lag.”

    • Roderick Nieuwenhuis