Pedoseksueel uit Goes keert zich tegen brief burgemeester

Pedoseksueel Jean op den Kamp vindt dat de burgemeester van Goes „onrust mobiliseert” door aan buurtbewoners kenbaar te maken waar hij woont. Op den Kamp is in 1997 veroordeeld voor kindermisbruik en woont sinds 2003 in Goes.

Afgelopen woensdag werd Op den Kamp geïnterviewd in het tv-programma Eén op Eén. Nog diezelfde avond verspreidde burgemeester René Verhulst (CDA) van Goes in zijn wijk een brief over de pedoseksueel, waarin onder meer staat in welke straat hij woont. De gemeente belegde verder een informatieavond waar zo’n 25 bewoners op afkwamen. De aanwezigen waren volgens de burgemeester „heel bezorgd”.

Jean op den Kamp spreekt van een „ondoordachte actie”. Hij had in de afgelopen jaren zelf zijn werkgever en directe buren op de hoogte gesteld van zijn verleden en kon „in goede rust” met zijn buren leven. Volgens Op den Kamp heeft de burgemeester met zijn brief deze rust verstoord.

Bovendien staan er fouten in, zegt hij. Zo woonde hij niet sinds 2003 bij zijn moeder in Goes, zoals in de brief staat, maar op verschillende adressen. Ook zegt hij de burgemeester slechts één keer te hebben gesproken en niet meerdere malen, zoals Verhulst schrijft. In de media spreekt hij zelfs van „regelmatig” contact.

Naar aanleiding van demonstraties bij de woning van de veroordeelde pedoseksueel Benno L. in Leiden zei burgemeester Verhulst op 18 februari in de Provinciale Zeeuwse Courant dat in zijn gemeente „geen veroordeelde pedoseksuelen” wonen. Een fout, erkent hij nu. „Ik wist op dat moment niet dat de heer Op den Kamp is veroordeeld wegens misbruik. Dat weet ik pas sinds een week.” Maar hij had toch meerdere malen contact met hem gehad? „Inderdaad, ik wist dat hij pedoseksueel was, maar niet dat hij in 1997 is veroordeeld.” 

De burgemeester verwerpt de kritiek op de brief. „Op den Kamp kiest er zelf voor de publiciteit op te zoeken. Ik heb aangegeven: doe dat nu niet. Maar als hij toch die openheid zoekt, kies ik ervoor rekening te houden met de omwonenden met minderjarigen. Ik wil niet dat bewoners op de tv zien dat hun buurtgenoot een pedoseksueel is. Ik wil hen daar zelf over informeren.” Volgens Verhulst was het noodzakelijk de straat te noemen waar Op den Kamp woont. „Als mensen zelf naar hem op zoek gaan, komen ze daar toch wel achter.”