Oude leeuw keert voor WK voetbal terug op oranjeshirt

Het Nederlands elftal voetbalt op het WK in Brazilië, komende zomer, in een oranje shirt en een witte broek. Op het shirt, dat vandaag werd gepresenteerd door kledingsponsor Nike, prijkt links op de borst groot een logo met een witte leeuw. Daarmee wordt het 125-jarig bestaan van voetbalbond KNVB gevierd. De leeuw staat al sinds 1907 op de shirts van Oranje, maar de laatste jaren werd alleen de kop in het KNVB-logo afgebeeld. In de jaren zestig en zeventig was de leeuw zwart. In de kraag is een rood-wit-blauwe vlag opgenomen en een kroontje. Grafisch ontwerper Wim Crouwel ontwierp een lettertype voor de namen en rugnummers op het shirt. Ook die verwijzen naar de jaren zeventig. Oranje draagt het shirt woensdag voor het eerst in het oefenduel tegen Frankrijk. (NRC, Novum)