Baby leert niet lezen van dvd

Nee, uw baby kan niet lezen, echt niet. Op internet zijn verschillende dvd’s te koop – ook in het Nederlands – waarvan de makers beweren dat zelfs baby’s ermee zouden kunnen leren lezen. Maar dat werkt niet, concludeert een team Amerikaanse psychologen in Journal of Educational Psychology dat de lespakketten van Your Baby Can Read onderzocht.

Veel ouders denken dat hun baby’s kunnen leren van dvd’s – volgens een studie uit 2007 geloofde 40 procent van de jonge moeders dat. Ook in het nieuwe onderzoek dachten ouders die met hun kinderen de lespakketten gebruikten dat hun kind van de Your Baby Can Read-lessen profiteerde. Maar hoewel die kinderen wat meer woorden uit het lespakket kenden, was hun totale woordenschat niet groter en konden ze ook woorden en letters niet beter herkennen.

Op internetfora zijn sommige ouders sceptisch, andere realistisch en weer andere enthousiast over Your Baby Can Read en vergelijkbare dvd’s. Een moeder die een Engels pakket gebruikte, schreef dat haar dochtertje van 26 maanden het erg leuk vond en dat ze er daarom mee doorging. „Maar nog steeds geen belangstelling voor zindelijkheidstraining.”