Obama: tijd dringt voor Israël en Palestijnen

De tijd voor een een afspraak op hoofdlijnen tussen Israël en de Palestijnen begint te dringen, aldus Barack Obama. Een oplossing met twee staten – een voor Israëliërs en een voor Palestijnen – is nog mogelijk, maar er moeten gauw knopen worden doorgehakt, waarbij alle partijen concessies moeten doen.

Netanyahu en Obama in het Witte Huis. Foto Reuters / Jonathan Ernst

De tijd voor een een afspraak op hoofdlijnen tussen Israël en de Palestijnen begint te dringen, aldus Barack Obama. Een oplossing met twee staten - een voor Israëliërs en een voor Palestijnen - is nog mogelijk, maar er moeten gauw knopen worden doorgehakt, waarbij alle partijen concessies moeten doen.

Obama zei dit bij de ontvangst van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op het Witte Huis in Washington. De huidige ronde van vredesbesprekingen onder Amerikaanse leiding, zeven maanden na de start en twee maanden voor de gestelde deadline, nog geen zichtbare resultaten op.

Obama prees Netanyahu, aldus persbureau AP, omdat die de ‘lastige onderhandelingen’ met de Palestijnen is aangegaan. Netanyahu zei dat Israël zijn deel doet, maar de Palestijnen helaas niet hun deel. Verder zei Netanyahu dat de grootste uitdaging voor Israël het Iraanse atoomprogramma is. “Ik zal doen wat ik moet doen om de joodse staat te verdedigen”, zei hij.

    • Lex Boon