Nederlands elftal speelt op WK in effen oranje met retro-embleem

Het thuisshirt van het Nederlands elftal.
Het thuisshirt van het Nederlands elftal. Foto Niks

De modetrend bij het aanstaande WK voetbal is: simpel en klassiek. Helemaal bij de Nike-landen. Zo ook bij het Nederlands elftal, dat een volledig oranje thuistenue krijgt. Zonder patroontjes of andere versiersels, maar mét een retro-embleem.

Omdat de KNVB 125 jaar bestaat, wordt namelijk teruggegrepen op het oude embleem van de voetbalbond, waarop de hele leeuw staat. Die stond ook op het shirt van het Nederlands elftal in de jaren zeventig, toen Oranje twee keer de WK-finale haalde. Toen was ie zwart, nu wit. De laatste jaren was het logo alleen de kop van de leeuw. Het terughalen van de “nostalgische leeuw”, zegt de KNVB, moet herinneren aan “de authentieke en gedurfde speelstijl van Oranje”. De broek is wit, de sokken zijn oranje.

De thuisshirts van het Nederlands elftal bij de laatste vier grote toernooien. Van links naar rechts: het EK 2008, het WK 2010, het EK 2012 en het WK 2014. Foto’s Nike

De bijzonderheden van dit shirt zitten ‘m in de details: zo staat er in de kraag een rood-wit-blauwe vlag en een kroontje. Het lettertype van de namen en rugnummers is ontworpen door Wim Crouwel, die iets maakte dat lijkt op zijn New Alphabet, een lettertype dat hij ontwierp in 1967.

Van der Wiel en Sneijder in het nieuwe shirt. Foto Nike

Het uitshirt van het Nederlands elftal wordt vermoedelijk donkerblauw. In oktober vorig jaar lekten deze twee ontwerpen al uit, toen nog met een blokmotiefje dat deed denken aan het fameuze EK ’88-shirt. Als Nike consequent is, is dat motiefje inmiddels ook uit het uitshirt verdwenen.

Hoewel de KNVB zegt dat “bewust gekozen” is “voor een klassiek en ‘clean’ design waar het nieuwe embleem duidelijk uitspringt”, volgen ook landen die géén 125-jarig bestaan van de voetbalbond hebben te vieren die modetrend. Brazilië en Frankrijk bijvoorbeeld, twee andere teams die in Nike-shirts spelen, hebben ook een effen, klassiek shirt waarop alleen de Nike-swoosh en het logo van de nationale voetbalbond eruit springen.

Het Franse thuisshirt voor het aanstaande WK. Foto Nike

Het Braziliaanse thuisshirt voor het aanstaande WK. Foto Nike

Australië, in de poulefase tegenstander van Oranje, speelt in een shirt dat ook in die trend past (en erg lijkt op het Braziliaanse):

Het thuisshirt van Australië op het aanstaande WK. Foto Nike

Adidas, dat andere grote sportmerk dat veel nationale tenues verzorgt, doet dit WK wel meer aan tierelantijntjes. Hun belangrijkste klant, Duitsland, heeft een rode V-vormige band op een verder wit shirt. Spanje heeft dunne verticale lijntjes, Rusland heeft een soort watermerk in de rode stof en bij Mexico staan er twee bliksemschichten op.

Het Duitse thuisshirt bij het aanstaande WK. Foto Adidas

Het nieuwe thuisshirt van Nederland wordt aanstaande woensdag voor het eerst gedragen: dan oefent het team van Van Gaal tegen Frankrijk.