Montere anarchie van The Ex met bonte mix van acts

Een feest van improvisatie, door gelijkgestemden uit verschillende werelddelen – dat stuurde de onstuimige Nederlandse band The Ex afgelopen week door het land. Hun eigen The Ex Festival bood stijlen die meestal niet op clubpodia te zien zijn: Ethiopische dans van Fendika, een knetterende inprovisatie-dialoog tussen Han Bennink (drums) en Peter Brötzmann (saxofoon), tiener Lena die een liedje zong van Katy Perry, de kortademige explosies van The Ex zelf, een semi-improvisatieoptreden van stergitarist Thurston Moore, ex-Sonic Youth.

Dichter/kunstenaar Peter Zegveld kondigde de acts aan, die ieder op eigen wijze de optimistische anarchie van The Ex uitdroegen. Zo verpakte de drievrouwsband Trash Kit uit Engeland hun feministisch boodschap in hoekige baslijnen en twinkelende, Afrikaanse gitaarpatronen, waarbij de zangeres met schelle stem haar verhaal deed. Geïmproviseerd was de reactie van Thurston Moore toen Zegveld hem verzuimde aan te kondigen: ‘Ik wil ook aangekondigd worden’. Moore liet een bezoeker de annonce doen, waarna Moore zijn gitaar indringend liet galmen. The Ex zelf, die ooit doorging voor streng, is nu een vrolijke band met veel levendigheid in muziek én performance. De zaal was onmiddellijk om.

    • Hester Carvalho