Moderne strijdlied van protest en levenslust

De Nederlandse zanger Johannes Sigmond, die zijn muzikale alter ego Blaudzun aan de relatief onbekende Deense wielrenner Verner Blaudzun onttrok, trof in 2012 doel met zijn derde cd. Zijn Heavy Flowers, vol stemmige, rijke indierockliedjes werd veelgeprezen; Blaudzun won diverse muziekprijzen en had tournees die ook naar het buitenland voerden.

De weemoedige sfeer die dat album zo tekende heeft op zijn afgelopen zomer ‘in het geheim’ opgenomen Promises of No Mans Land plaats gemaakt voor een dikker aangezette, opzwepende rocksound. De singer-songwriter op gitaar, banjo, mandoline of ukelele, zet steviger in met elektrische gitaren, analoge synthesizers en drums. In moderne strijdliederen is Blaudzun de zangkrijger die observeert, subtiel protest aantekent, en zware momenten weer levenslust inblaast.

Blaudzun schrijft weloverwogen liedjes met emotionele diepgang, waarin esthetische aspecten de kern vormen: expansie, harmonie en kalmte. Het gaat om melodieuze, langzaam ontwikkelende popstructuren waarin Blaudzuns stem leidend is, de koren hem bijvallen, en de klankkleuren en ritmes divers maar warm zijn. Nog altijd zijn er de dramatische halen die horen bij de zanger met het onmiddellijk herkenbare sniktimbre, een stem die de schoonheid van vergankelijkheid weet te openbaren. Maar dat authentieke geluid heeft nu autoriteit gekregen, uitgewerkt tot in de kleinste details en op volle kracht.

Liever nooit voorziet de zanger zijn liedjes van uitleg. Maar er is een duidelijke insteek met op de vlucht geslagen personages, thema’s als eenzaamheid en bedrog en enkel politiek statement zoals in Streets of Babylon en Wasteland. Een beetje gedragen en activistisch wellicht, maar niet meer enkel in mineur of enkel richting de eindigheid der dingen, al doet de stemmige opening Euphoria even anders vermoeden.

Uitbundig en jubelend hard kan het zelfs gaan. Zoals in de inmiddels tot hit uitgemonde titelsong. In het refrein roept Blaudzun op het heft vooral toch in eigen hand te nemen: „It's your pride, don't waste it up”.

    • Amanda Kuyper