Gesloten liveblog

Teruglezen: VS en EU overwegen sancties tegen Rusland - Veiligheidsraad bijeen

Rusland heeft Oekraïne dit weekend de oorlog verklaard. Zo vatte de Oekraïense premier Jatsenjoek de opmars op het schiereiland de Krim op, dat inmiddels volledig onder controle van Russische troepen zou zijn. De NAVO-landen hebben ondertussen in een gezamenlijke verklaring gezegd dat Poetin zich terug moet trekken. Volg de laatste ontwikkelingen rond de Russische invasie en de internationale spanningen in dit liveblog.

Recap van de dag: gebeurt er iets na 04.00 uur vannacht?

Op dit moment zijn de VN-ambassadeurs van de verschillende landen in de VN-Veiligheidsraad nog flink aan het bakkeleien met de Russische gezant Churkin over de Russische invasie op de Krim. Het ziet ernaar uit dat dit ook nog wel even gaat duren. Wij gaan dit liveblog voor vandaag afsluiten. Maar we blijven het nieuws uiteraard volgen.

Ultimatum vannacht of niet?

De belangrijkste ontwikkeling die vannacht zou kunnen plaatsvinden is het verlopen van een ultimatum dat de Russische Zwarte Zeevloot aan twee schepen van de Oekraïense marine vanmiddag stelde.. De bemanning zou tot 4.00 uur vannacht (Nederlandse tijd) hebben om zich over te geven. Rusland heeft dit bericht, dat van de Oekraïense autoriteiten kwam, afgedaan als onzin, maar dat zegt niet alles. Het land ontkende immers eerst ook de aanwezigheid van Russische troepen op de Krim. Afwachten dus.

Deze demonstranten zien een invasie in ieder geval graag tegemoet:

Demonstranten bij het Oekraiense consulaat in St. Petersburg: op het spanddoek staat: ´Sebastopol is een Russische stad´. Reuters / Maxim Zmejev

Opnieuw veel internationaal overleg morgen en daarna:

 • De NAVO vergadert morgen weer(net als dit weekeinde). Dit keer alleen wel in het kader van artikel 4, wat oproept tot consultaties als een van de leden zich bedreigd voelt. Dit is zowel een signaal naar Rusland en een verzekering naar de Baltische staten die als lid van de NAVO zich hierdoor gesteund kunnen voelen.
 • De regeringsleiders van de EU komen donderdag bijeen in Brussel voor een speciaal ingelaste top.

En op een rijtje de andere ontwikkelingen van vandaag:

Ontwikkelingen op de Krim en in Rusland:

 • Pro-Russische militairen namen vanmorgen een veerbootterminal in, in de stad Kertsj, dat op slechts twintig kilometer afstand van de grens met Rusland ligt in het oostelijkste puntje van de Krim. Later volgden berichten dat Rusland via de ferry die tussen de landen vaart, soldaten naar de Krim aan het overvaren was. Er zou ook een grenspost zijn overgenomen
 • De Russische premier Medvedev liet weten de brug over de Straat van Kertsj, die al langer op de planning staat, nu versneld te willen bouwen.
 • De Doema buigt zich over een wetsvoorstel dat annexatie van de autonome Krimrepubliek moet mogelijk maken.
 • De Oekraïense interim-president Toertsjinov weigert de omstreden taalwet, waardoor Russisch in sommige delen van Oekraïne een officiële taal werd, te 'contrasigneren'. Een symbolisch gebaar van goede wil naar de etnische Russen in het land.

Internationale reacties:

 • Voorbereidingen voor de G8-top die in juni zou plaatsvinden in Sotsji zijn stilgelegd.
 • In Brussel kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om de crisis te bespreken. Zowel de EU als de VS overwegen nu sancties tegen Rusland.
 • Minister Edith Schippers van Sport gaat ondanks de situatie toch naar de Paralympics in Sotsji. Groot-Brittannië en de VS hebben laten weten geen hoge afvaardiging te sturen.

Reacties op beurzen

Amerikaanse Senaat praat over hulp en sancties

De voorzitter van de buitenlandcommissie in de Amerikaanse Senaat heeft gezegd dat gesproken wordt over een hulppakket van minstens 1 miljard dollar voor Oekraïne. Ook zei hij dat sancties tegen Rusland onder andere zou kunnen betekenen dat er geen visa meer worden uitgedeeld, tegoeden worden bevroren en militaire en economische samenwerking wordt opgeschort.

Geen stroom en water voor legerbasissen op de Krim

Pro-Russische lokale autoriteiten op de Krim gaan de door Russische soldaten omsingelde legerbasissen afsnijden van de toevoer van water en stroom. Dat zei een Russische bron, die loyaal is aan Poetin. Een Oekraïense woordvoerder die vandaag bijeenkomsten had georganiseerd met de pro-Russische autoriteiten op het schiereiland zei eerder dat de soldaten niet betaald worden als ze hun loyaliteit niet zweren aan Kiev.

Russische gezant vertaalt coup naar VS 'stel dat..'

De Russische VN-gezant Churkin vertaalt de coup vervolgens even voor de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Powers:

Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa 1/2 #Churkin to Amd Power: Just imagine, if Obama leaves White House and Mitt Romney settles in, whereas Senate quickly impeaches Obama

Powers repliceert echter dat Janoekovitsj 24 uur de tijd had om het verdrag te tekenen, maar in plaats daarvan uit Kiev vertrok.

Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa #Power: Why not support peaceful solution? Only that who fears the truth, will reject monitory mission

Oekraïense en Russische gezant bekvechten in VN-raad

De Oekraïense gezant Sergejev begon zijn beurt door iets in het Russisch te zeggen:

Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa Sergeyev in Russian: I want to congratulate all Christians with beginning of Great feast, esp Russian: Don't enrage God and pray for us

Daarop pakte de Russische gezant Churkin opnieuw de microfoon:

Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa #Churkin takes a mic again, congratulates #Sergeyev for making a speech in #Russian for the first time

Churkin werpt de Oekraïense gezant vervolgens voor de voeten dat een coup niet democratisch is en dat de nieuwe regering "de radicalen" zijn. Volg de sessie hier live.

Ondertussen in de VN-Veiligheidsraad (2)...

katten Oekraïne en Rusland elkaar af. De Russische VN-gezant Vitaly Churkin wapperde eerder met een brief van de afgezette president Janoekovitsj die de Russen om ingrijpen zou hebben gevraagd. De Oekraïense VN-gezant Joeri Sergejev, die ook net zei dat er inmiddels 16.000 Russische soldaten in Oekraïne zouden zijn, verdedigt de politieke omwenteling in Oekraïne:

Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa #Sergeyev to #Russia's #Churkin: You keep on calling #Euromaidan a coup, we call it the revolution of dignity

Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa #Sergeyev: How could Feb 21 peace treaty be filled in if #Yanukovych defected after signing it?

Terugluisteren: de Krimoorlog van Florence Nightingale

Zoals we eerder al schreven in dit artikel is er al eerder oorlog op de Krim geweest: van 1853-1856. De Fransen en de Britten vochten met de Russen om grondgebied van het in verval geraakte Ottomaanse rijk op de Balkan en de Krim. De oorlog werd ook bekend door Florence Nightingale; de Britse verpleegkundige die de verzorging van gewonde militairen verbeterde. Wie nog meer wil weten over deze oorlog, kan deze uitzending van het VPRO-programma Grenzeloos nog eens terugluisteren:

Ook vandaag diverse demonstraties tegen Rusland

In verschillende landen - de VS, Bulgarije en Italië - werd ook vandaag weer gedemonstreerd tegen de Russische bezetting van de Krim.

Oekraïense demonstranten bij de Russische ambassade in Rome. Foto AP / Andrew Medichini

Bulgaarse demonstranten schreeuwen anti-Russische leuzen bij de Russische ambassade in Sofia. AP / Valentina Petrova

Demonstranten bij het Russische consulaat in New York. AFP / Keta Betancur

Ondertussen in de VN-Veiligheidsraad...

Vraagt Samantha Powers, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, de Veiligheidsraad voor internationale waarnemers op de Krim:

Twitter avatar ABC ABC News LIVE: UN Security Council meeting on the crisis in Ukraine: http://t.co/9Cgrcqr3KZ http://t.co/nmMKrhaGDZ

De Britse ambassadeur bij de VN, Mark Lyall Grant:

Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa Mark Lyall #Grant: #Yanukovych is an ex-president who abandoned his post and whose own party left him

De Franse ambassadeur bij de VN, Gérard Araud:

Twitter avatar myroslavapetsa Myroslava Petsa Gérard #Araud: What is happening now we saw during Soviet occupation of Czechoslovakia. The same brutality and propaganda.

Volg hier de sessie van de VN-Veiligheidsraad via deze live streaming.

Viktor Janoekovitsj schrijft een brief...

Terwijl de berichten binnenkomen over 'vrachtwagens vol soldaten' die zijn gearriveerd op de Krim, heeft de Russische VN-gezant Vitaly Churkin zojuist gezegd dat de gevluchte oud-president Viktor Janoekovitsj een brief had gestuurd naar Poetin met het verzoek Russische militaire kracht in te zetten in Oekraïne.

Twitter avatar RT_com RT Russia’s UN envoy shows #Yanukovich’s letter in which he asks Putin for use of Russian military force in Ukraine http://t.co/DPgDZqtlU4

Russische troepen nemen grenspost over

Russische troepen hebben de controle over een Oekraïense grenspost overgenomen waarvandaan een ferry vaart tussen de Krim en Rusland. De Russen zouden de grenspost de afgelopen dagen al omsingeld hebben, maar nog niet tot actie zijn overgegaan. Volgens Oekraïense grenswachten brengen de Russen nu vrachtwagenladingen vol met soldaten over, meldt persbureau Reuters.

Toertsjinov weigert omstreden taalwet terug te draaien

De Oekraiense interim-president Toertsjinov weigert de omstreden taalwet, waardoor Russisch in sommige delen van Oekraïne een officiële taal werd, te 'contrasigneren'. Dat schrijft Korrespondent.net. De afgezette president Janoekovitsj ondertekende de wet twee jaar geleden.

De wet voorzag in regio's met meer dan 10 procent minderheden tweetaligheid. Na de recente omwenteling werd de wet teruggedraaid door het parlement, maar Toertsjinov weigert die terugdraaiing nu te ondertekenen. De president zegt dat de wet weliswaar "niet evenwichtig en onprofessioneel opgesteld", toch wil hij eerst door een commissie een nieuwe wet laten opstellen.

Volgens NRC-redacteur Hubert Smeets kan dit dan ook gezien worden als een gebaar jegens de etnische Russen:

Tussentijdse samenvatting

Hoewel het op de Krim vandaag redelijk stabiel leek,  is er wel heel veel gezegd in het internationale verkeer. Even een tussentijdse recap van wat er allemaal gebeurd en gezegd is tot nu toe:

Ontwikkelingen op de Krim en in Rusland:

 • ‘Ultimatum’: de Russische Zwarte Zeevloot zou twee schepen van de Oekraïense marine een ultimatum hebben gesteld. De bemanning zou tot 4.00 uur vannacht (Nederlandse tijd) om zich over te geven. Rusland deed dit bericht – dat kwam van de Oekraïense autoriteiten – af als onzin.
 • De Doema buigt zich over een wetsvoorstel dat annexatie van de autonome Krimrepubliek moet mogelijk maken.
 • Pro-Russische militairen namen eerder vandaag een veerbootterminal in de stad Kertsj, op het oostelijkste puntje van de Krim, in. Veel schepen van en naar Rusland vertrekken uit Kertsj. Kertsj ligt op slechts twintig kilometer afstand van de grens met Rusland. De inname van de terminal kan een teken zijn dat Rusland meer militairen naar de Krim wil overbrengen.
 • De Russische premier Medvedev wil snel een brug bouwen over de Straat van Kertsj tussen Rusland en Oekraïne. De bouw van de brug staat al jaren op de planning, maar zou nu versneld moeten worden uitgevoerd.

Internationaal overleg:

 • De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vanavond om 21.30 uur Nederlandse tijd samen op verzoek van Rusland.
 • De NAVO vergadert morgen weer(net als dit weekeinde). Dit keer in het kader van artikel 4.
 • De regeringsleiders van de EU komen donderdag bijeen in Brussel voor een speciaal ingelaste top.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton tijdens de persconferentie vandaag over de situatie op de Krim. Foto Reuters/ Yves Herman


Internationale reacties:
 • Voorbereidingen voor de G8-top die in juni zou plaatsvinden in Sotsji zijn stilgelegd.
 • In Brussel kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om de crisis te bespreken. Frans Timmermans zei voor aanvang van de top nog dat het nog geen tijd is voor sancties. Later vandaag werd duidelijk dat de EU nu toch sancties overweegt.
 • Minister Edith Schippers van Sport liet weten dat ze ondanks de militaire dreiging van Rusland naar de Paralympics in Sotsji gaat. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten lieten weten dat zij geen hoge afvaardiging sturen.

Reacties op beurzen

 • De Europese beurzen eindigden in de min en ook op Wall Street wordt de sfeer gedrukt door de Krim-crisis.
 • De beurs in Moskou is vanochtend hard onderuitgegaan. De Russische roebel stond op zijn laagste punt ooit. Ook de Europese beurzen gingen onder de crisis gebukt.

Een beurshandelaar kijkt bezorgd naar de New York Stock Exchange vanmorgen. FotoAFP / Andrew Burton / Getty Images

Obama: Rusland aan de verkeerde kant van de geschiedenis

De Amerikaanse president Obama heeft laten weten dat Rusland met zijn gedrag de afgelopen dagen aan "de verkeerde kant van de geschiedenis" staat. Volgens Obama schendt Rusland het internationaal recht en zullen deze acties 'kostbare' gevolgen hebben, zo schrijft persbureau Reuters. De Amerikaanse president drong ook bij het Congres erop aan om een hulppakket voor Oekraïne goed te keuren.

Obama geeft commentaar op de situatie in de Oekraïne in de Oval Office voor zijn ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto Reuters / Jonathan Ernst


NAVO: bespreekt morgen artikel 4; dreiging jegens een van de lidstaten

De NAVO komt morgen opnieuw bijeen om de situatie op de Krim te bespreken. Volgens de Poolse minister van Buitenlandse Zaken zullen de leden bij elkaar komen in het kader artikel 4 van het Handvest.

Twitter avatar sikorskiradek Radosław Sikorski North Atlantic Council will meet tomorrow on the agression in UKR under Article IV of Washington Treaty for the 4th time in NATO's history.

Dat houdt in dat consultaties nodig zijn als een van de leden zich bedreigd voelt door een ander land:

The Parties will consult together whenever, in the opinion of any of them, the territorial integrity, political independence or security of any of the Parties is threatened.

Het betekent niet dat er automatisch militaire actie uit voortvloeit. Maar volgens NRC-redacteur Juurd Eijsvoogel is het wel een belangrijke stap, met name voor de Baltische staten die zich ook bedreigd voelen door de Russische stappen van de afgelopen dagen:

"De Poolse minister maakte zich hier al langer hard voor. Maar de NAVO kwam gisteren niet verder dan Rusland oproepen zich terug te trekken. Dit geeft aan dat de NAVO-landen een sterker signaal willen afgeven jegens Rusland dat de leden horen tot een militaire unie. En dat als er een directe bedreiging is ten opzichte een van de leden, dit heel serieus genomen wordt."

De president van Litouwen, Dalia Grybauskaite, zei vandaag nog tegen verslaggevers: "Thanks be to God, we are NATO members."

Sancties tegen Rusland niet meer ondenkbaar

De EU en de Verenigde Staten overwegen nu sancties tegen Rusland. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn vandaag zover gekomen dat sancties bespreekbaar zijn, zei de Poolse buitenlandminister Radoslaw Sikorski.

Ook de VS overwegen sancties tegen Rusland, liet een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. (Reuters)

Russische soldaten omsingelen een legerbasis in Perevalnoje in de buurt van de regionale hoofdstad van de Krimrepubliek Simferopol. Foto Pierre Crom

Mannen in militair tenue zonder insigne. Van hen lopen er honderden rond. Vermoedelijk gaat het om Russische militairen. Deze foto is genomen bij de legerbasis in het dorpje Perevalnoje. Foto Reuters / David Mdzinarishvili

Een Oekraïense soldaat praat met zijn dochtertje vanuit een militaire basis in Sebastopol. Foto AFP / Filippo Monteforte


'Aantal Russische militairen groeit'

De Russische militaire aanwezigheid op de Krim groeit nog steeds in omvang. Dat zegt de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov. De Hoewel hij (nog) niets heeft gezegd over het vermeende Russische ultimatum voor Oekraïense troepen, bevestigde hij wel dat de Russische Zwarte Zeevloot Oekraïense marineschepen tegenhoudt. Hij riep Rusland op te stoppen met de agressie en piraterij.

Dit waren de schepen

We vonden foto's van de twee schepen die volgens het Oekraïense ministerie van Defensie het onderwerp zijn van een Russisch ultimatum

De korvet Ternopil in de haven van Sebastopol. Foto AP / Andrew Lubimov

Het marineschip Slavoetitsj. Foto AP / Andrew Lubimov

Oekraïense mariniers houden de wacht op de Slavoetitsj. Foto AP / Andrew Lubimov

Foto AP / Andrew Lubimov

6 maart Europese top

De regeringsleiders van de Europese Unie komen donderdag samen voor een speciaal ingelaste vergadering. De top wordt belegd om de situatie in Oekraïne te bespreken.

Twitter avatar euHvR Herman Van Rompuy Extraordinary summit of EU Presidents & Prime Ministers called for Thursday to help de-escalate situation in #Ukraine http://t.co/Zklvk5KPEL

De geruchten over een ultimatum...

...begonnen laat vanmiddag. Het Russische persbureau Interfax meldde op gezag van een bron bij het Oekraïense ministerie van Defensie dat de bevelhebber van de Russische Zwarte Zeevloot een ultimatum had gesteld. Oekraïense troepen op de Krim moesten zich voor 5.00 uur lokale tijd (4.00 uur in Nederland) overgeven, anders zou een bestorming volgen.

Vervolgens berichtte AP op gezag van een woordvoerder van het ministerie van Defensie dat het ultimatum zou gelden voor twee marineschepen in Sebastopol. Interfax meldt nu op gezag van een anonieme bron bij de Russische Zwarte Zeevloot dat er geen plannen zijn voor een bestorming. "Dit is volstrekte onzin", aldus de anonieme betrokkene.

Twitter avatar BoothWilliam William Booth Ukrainian naval ships crew lines railing w mattresses and hauls water hoses & fire fighting equipment to deck http://t.co/GHRFo4Dbz2

'Ultimatum is onzin'

De Russische Zwarte Zeevloot heeft volgens persbureau Interfax geen plannen om posities van het Oekraïense leger op de Krim aan te vallen. Een lokale woordvoerder van het ministerie van Defensie op de Krim heeft eerder vanavond juist aan persbureau AFP bevestigd dat sprake is van een ultimatum.

"Het ultimatum gaat om de erkenning van de nieuwe autoriteiten op de Krim. We moeten onze wapens neerleggen en weggaan of ons klaar maken voor een bestorming", zei Vladislav Seleznjov.

Witte Huis: geen delegatie paralymics

Het Witte Huis stuurt geen presidentiële delegatie naar de Paralympische Winterspelen in Sotsji (Reuters).

Mogelijk deze week Europese top - Fabius waarschuwt nog eens

Een Europese top met regeringsleiders van de EU zou donderdag kunnen plaatsvinden, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius volgens persbureau AFP. Als de situatie op de Krim niet snel wordt gede-escaleerd zullen "gerichte maatregelen" volgen.

Twee schepen

De twee schepen waarvan de bemanning zich zou moeten overgeven zijn Ternopil en Slavoetitsj. Ze liggen in de haven van Sebastopol worden tegengehouden door Russische marineschepen, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. Sebastopol is ook de thuisbasis van de Russische Zwarte Zeevloot. In die stad ligt ook het hoofdkwartier van de Oekraïense marine. Bij die basis staan al dagen gewapende mannen zonder insigne te patrouilleren.

Een Oekraïens marineschip in de haven van Sebastopol. De Russische troepen eisen dat de mariniers zich overgeven. Foto AP / Andrew Lubimov

Details over ultimatum

Volgens de Oekraïense regering hebben de Russen een ultimatum gesteld voor twee oorlogsschepen op de Krim.

Weer vergadering Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vanavond weer samen in New York om de crisis op de Krim te bespreken. Dat meldt persbureau AFP. De publieke zitting, die begint om 21.30 uur Nederlandse tijd, is aangevraagd door Rusland. Dit weekend kwam de Veiligheidsraad ook al samen, maar zonder resultaat.

Rusland: kritiek NAVO helpt niet

De kritiek van de NAVO op wat Rusland doet, helpt niet bij het stabiliseren van de situatie in Oekraïne. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, meldt Reuters.

NAVO-chef Rasmussen riep Rusland gisteravond op zijn troepen terug te trekken. In een verklaring namens de bondgenoten veroordeelde Rasmussen toen de Russische militaire escalatie op de Krim en sprak hij ernstige bezorgdheid uit over de goedkeuring door het Russische parlement van de inzet van strijdkrachten van de Russische Federatie op het grondgebied van Oekraïne.

Telefoongesprek Medvedev en Biden

De Russische premier Dmitri Medvedev en de Amerikaanse vicepresident Joe Biden hebben elkaar telefonisch gesproken over de crisis in Oekraïne, meldt persbureau Interfax.

Medvedev zou volgens zijn woordvoerder hebben gezegd dat het noodzakelijk is dat “de belangen van alle Oekraïners, inclusief die op de Krim, en de Russen die in Oekraïne zijn” beschermd worden.

Bevelhebber Russische vloot stelt Oekraïense troepen ultimatum

Het zou gaan om de bevelhebber van de Russische vloot in de Zwarte Zee, Alexander Vitko. Zijn vloot heeft zijn basis in de haven van Sevastopol, op de Krim.

“Als ze zich niet overgeven voor 5:00 morgenochtend, volgt er een storm tegen alle Oekraïense troepen op de Krim.”

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Russian Black Sea Fleet Commander: 'If they don't give up by 5 a.m. tomorrow, there will be a storm on UA military forces all over Crimea.'

N.B.: 5.00 uur lokale tijd is 4.00 uur Nederlandse tijd. Hier ons aparte artikel over het ultimatum.

Meer over ultimatum

Een tweet van een journalist van de Kyiv Post over het ultimatum.

Twitter avatar ChristopherJM Christopher Miller Russian ship (R) issuing ultimatum to Ukrainian ship (L) to defect or else they will take action. #Sevastopol http://t.co/I6QqwxaMT9

'Russische vloot stelt ultimatum: overgave of anders "storm"'

De Oekraïense troepen op de Krim hebben tot 4:00 uur vannacht (Nederlandse tijd) de tijd om zich over te geven, anders staat er "een storm" te wachten. Dat zou de Russische vloot in de haven van Sevastopol hebben gezegd, volgens persbureau Interfax, dat weer het Oekraïense ministerie van Defensie citeert.

Onduidelijk of het echt zo is dus, gezien de indirecte bron. We wachten af en zetten nieuwe informatie zo snel mogelijk in dit liveblog.

'Rusland niet meer bij democratische landen'

Russische bedrijven maken weinig kans meer op de opdracht om in Tsjechië een nucleaire centrale uit te breiden. Dat zei de Tsjechische minister van Defensie, Martin Stropnicki, vandaag.

Daar is waarschijnlijk wat uitleg bij nodig: in het Tsjechische stadje Temelin staat een nucleaire centrale, die uitgebreid moet worden. Verschillende partijen willen die opdracht binnenhalen, waaronder een consortium waar het Russische Atomstroyexport bij zit. Maar, zo zei Stropnicki vandaag, het is na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen moeilijk voor te stellen dat daar Russen bij betrokken worden.

“Rusland hoort niet meer bij de degelijke, democratische landen. Wat ze doen, is onacceptabel.”

Demonstratie tegen Poetin in Brussel

In Brussel wordt momenteel gedemonstreerd tegen Poetin.

In Brussel, waar de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU elkaar momenteel spreken over Oekraïne, wordt gedemonstreerd tegen Rusland. Foto Reuters / Yves Herman

Vandaag vooral veel woorden over en weer

Even een overzicht van wat er vandaag gebeurd is. Er komt relatief weinig nieuws vanaf de Krim zelf, maar de internationale reacties volgden elkaar wel snel op.

Klik op de linkjes in onderstaande opsomming om naar de betreffende update van het liveblog te springen. De reacties tegen Rusland in het donkerblauw, die van Rusland in het lichtblauw. Ander nieuws gewoon in het zwart.

 • 7.33 uur: de voorbereidingen op de G8-top zijn stilgelegd door de zeven landen die daar samen met Rusland lid van zijn.
 • 9.02 uur: Rusland claimt dat China het eens is met hun aanpak.
 • 9.29 uur: Dit is de grootste crisis in Europa van deze eeuw, zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken.
 • 9.34 uur: De Russische beurs gaat hard onderuit.
 • 11.14 uur: We doen dit om onze landgenoten en de mensenrechten te beschermen, zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken.
 • 11.36 uur: We zullen de Krim nooit opgeven, zegt de interim-president van Oekraïne.
 • 12.14 uur: Dit conflict moet diplomatiek opgelost worden, zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, die daarmee een eerder geuit standpunt van Merkel volgt.
 • 13.07 uur: Rusland moet zich onthouden van acties en retoriek die de crisis in Oekraïne doen escaleren, zegt secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon.
 • 13.54 uur: In Brussel begint overleg tussen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken.
 • 14.17 uur: Het Russische parlement gaat zich buigen over een wetsvoorstel dat inlijving van de Krim mogelijk maakt.
 • 15.34 uur: Het opschorten van de voorbereidingen voor de G8-top is ongegrond, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Opschorten G8-top 'ongegrond', woorden Kerry 'onacceptabel'

De beslissing om de voorbereidingen voor de G8-top op te schorten is ongegrond, vindt Rusland. "Het schaadt niet alleen de deelnemende landen, maar de hele internationale gemeenschap", zo staat in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. John Kerry (VS) krijgt daarin ook een veeg uit de pan: dat hij de interventie op de Krim door Poetins troepen gisteren “een ongelooflijke daad van agressie” noemde, is volgens het Russische ministerie “onacceptabel”.

De zeven landen die samen met Rusland in de G8 zitten besloten vanmorgen de stoppen met de voorbereidingen op de volgende top, die gepland staat voor juni en plaats zou vinden in Sotsji. Ze deden dat om de afkeuring van de militaire interventie door Rusland te laten blijken.

Bericht over wetsvoorstel Doema

Over het wetsvoorstel dat nu bij de Doema ligt hebben we een nieuwsbericht gemaakt: Doema buigt zich over wetsontwerp inlijving Krim, EU vergadert.

Russische parlement krijgt wetsvoorstel inlijving Krim

Het Russische parlement, de Doema, krijgt binnenkort een wetsontwerp dat de inlijving van de Krim bij Rusland mogelijk moet maken, zo twittert NRC-buitenlandredacteur Hubert Smeets:

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Russische Doema krijgt wetsontwerp om inlijving Krim mogelijk te maken. http://t.co/hBOrQqorP0

Enkele leden van het Russische parlement hebben een iniatiefwet ingediend die de overname van het Oekraïense schiereiland regelt, schrijft de Oekraïense krant Pravda vandaag.

Topoverleg EU-ministers Buitenlandse Zaken begonnen

Het overleg tussen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de crisis in Oekraïne is zojuist begonnen in Brussel.

Volgens persbureau AP wordt er gewerkt aan een gezamenlijke reactie op de Russische invasie. Voorafgaand aan de vergadering noemde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, de situatie "de meest dramatische crisis in Europa sinds de Koude Oorlog".

Of er vanuit de EU sancties komen is onzeker. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Eamon Gilmore, noemde het opleggen van sancties een "optie die besproken zal worden". Enkele andere ministers, waaronder Timmermans, zijn hier echter heel voorzichtig mee en willen dit liever niet.

Bouw brug tussen Rusland en de Krim wordt versneld

De bouw van de brug tussen Rusland en de Krim wordt versneld uitgevoerd. Vandaag heeft de Russische premier Medvedev een staatsbedrijf gevraagd om de technische uitvoering van het project ter hand te nemen, schrijft persbureau Novum. We meldden dit bericht eerder vandaag al als een gerucht.

Volgens Novum zijn er al een aantal jaar plannen voor het bouwen van een brug over de Straat van Kertsj tussen Rusland en Oekraïne. De oprichting van het staatsbedrijf komt volgens Medvedev de snelheid waarmee de brug er kan komen ten goede. De timing van zijn aankondiging is opmerkelijk. Pro-Russische militairen namen eerder vandaag een veerbootterminal in de stad Kertsj, op het oostelijkste puntje van de Krim, in. Veel schepen van en naar Rusland vertrekken uit Kertsj.

De militairen hadden de terminal vanochtend volledig onder controle. Ze wilden zich niet identificeren, maar spraken Russisch en hun voertuigen hadden Russische nummerborden. Kertsj ligt op slechts twintig kilometer afstand van de grens met Rusland. De inname van de terminal kan een teken zijn dat Rusland meer militairen naar de Krim wil overbrengen.

Russische gevechtsvliegtuigen waren vannacht in luchtruim Oekraïne

Afgelopen nacht zijn Russische gevechtsvliegtuigen tot tweemaal toe het Oekraïense luchtruim ingevlogen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van persbureau Interfax. De Oekraïense luchtmacht heeft de vliegtuigen vervolgens onderschept en zo voorkomen dat er "provocatieve acties" konden worden uitgevoerd, aldus het ministerie van Defensie tegenover Interfax.

Pro-Russische betogers hebben in Donetsk, in het oosten van Oekraïne, de eerste verdiepingen van een regionaal overheidsgebouw bezet (Reuters).


Ban Ki-moon roept weer op tot de-escalatie en dialoog

Rusland moet zich onthouden van acties en retoriek die de crisis in Oekraïne doen escaleren. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon heeft vandaag gezegd dat hij met dit verzoek zal aankloppen bij de Russische minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken. In plaats van provoceren, moet Rusland nu op zoek naar een dialoog met Kiev.

Ban zei verder dat zijn afgevaardigde Jan Eliasson net is aangekomen in de Oekraïense hoofdstad. Die zal daar dezelfde boodschap overbrengen.

"Het is nu van het grootste belang de rust te herstellen en de spanningen te de-escaleren middels een dialoog", zei Ban in Genève, net voor zijn afspraak met Lavrov.

Komt er een brug tussen Rusland en de Krim?

Russische media zouden melden dat premier Medvedev het bevel heeft gegeven om een brug te bouwen tussen Rusland en de Krim. Dat meldt Laura Mills, AP-journalist in Moskou, op Twitter.

Twitter avatar lauraphylmills Laura Mills Russian wires reporting that PM Dmitry Medvedev issued an order to build a bridge across the Kerch straights linking Russia and Crimea.

Het is op dit moment onduidelijk of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. De brug zou moeten worden gebouwd over de Straat van Kertsj:

Twitter avatar MaximEristavi Maxim Eristavi Strait of Kerch, where Russia orders to build a bridge, is the only place of direct Crimea link w/ Russia http://t.co/gsmRDS90ZP

Links ligt de Krim, rechts Rusland.

Duitse minister BuZa: voorkom militaire escalatie

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier roept op om vooral militaire escalatie te voorkomen: "Diplomatie moet de crisis in Oekraïne oplossen". Volgens de minister moet er vanuit de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) een missie komen om te bemiddelen tussen Oekraïne en Rusland, zo zei hij tegen persbureau Reuters.

Bondskanselier Merkel heeft al eerder weten dat het wat haar betreft duidelijk is dat Poetin een heel andere kijk heeft op wat er gebeurt op de Krim dan Duitsland en de rest van de Westerse wereld.

Schippers gaat vooralsnog naar Paralympics in Sotsji

Minister Edith Schippers van Sport gaat vooralsnog naar de Paralympics in Sotsji. Dat meldt haar woordvoerder aan de NOS. De minister houdt wel de internationale ontwikkelingen scherp in de gaten en "mogelijk leidt dat nog tot een wijziging van haar plannen".

Meester Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet wijzigingen hun plannen ook niet en zullen gewoon bij de opening van de Paralympische Spelen aanwezig zijn, zegt woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. Prinses Margriet is lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité, dat de Paralympische Spelen organiseert.

Gisteren liet de Britse premier Cameron weten dat zijn regering niet vertegenwoordigd zal zijn bij de Paralympics:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron Because of the serious situation in Ukraine, @WilliamJHague & I believe it would be wrong for UK Ministers to attend the Sochi Paralympics.

De Paralympische Spelen beginnen vrijdag. Een deel van de Nederlandse sporters vertrok gisteren al naar Rusland.

Foto: ontmoeting Jatsenjoek en Hague

De Oekraïense interim-president Jatsenjoek heeft vandaag in Kiev met de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, gesproken. Hague noemde het tegenover de BBC de “grootste crisis in Europa van deze eeuw”. Dit is een foto van de ontmoeting van de twee.

 

Jatsenjoek en Hague. Foto AP / Andrew Kravchenko

Merkel: niet te laat voor diplomatieke oplossing

Angela Merkel vindt het “niet te laat voor een diplomatieke oplossing”. Dat zei haar woordvoerder tegen persbureau Reuters. In een gesprek dat ze had met de Oekraïense interim-president Jatsenjoek zou hij gezegd hebben dat hij de rechten de Russisch sprekende meerderheid op de Krim wil respecteren.

Merkel liet daarnaast weten dat het wat haar betreft duidelijk is dat Poetin een heel andere kijk heeft op wat er gebeurt op de Krim dan Duitsland en de rest van de Westerse wereld.

Jatsenjoek: we zullen de Krim nooit opgeven

“Wij zullen de Krim nooit en voor niemand opgeven” - woorden van de Oekraïense interim-president Jatsenjoek, vandaag.

Rusland wil Oekraïense oppositieleider vervolgen

Het Russische Onderzoekscomité is ondertussen een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar Dmitro Jarosj, de leider van de extreemrechtse Oekraïense Rechtse Sector.

Hubert Smeets, buitenlandredacteur van NRC:

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Russische Federale Recherche (SKR) opent strafzaak tegen leider van Rechtse Sector wegens 'extremisme en terrorisme'. http://t.co/rFVTwQvl0o

Jarosj zou op VKontake, de Russische versie van Facebook, de hulp van de Tsjetsjeense krijgsheer Dokoe Oemarov hebben ingeroepen. Hij zou zich hiermee schuldig hebben gemaakt aan "het publiekelijk oproepen tot terroristische en extremistische handelingen via de media", wat strafbaar is volgens het Russische wetboek van strafrecht.

We doen dit om Russen en mensenrechten te beschermen, zegt Lavrov

De Russische interventie in Oekraïne is bedoeld om Russische burgers en mensenrechten te beschermen. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zojuist in het Zwitserse Genève, waar VN-overleg plaatsvindt. Dit is nodig "totdat de politieke situatie normaliseert", zei hij.

Lavrov riep daar op om de afspraken van 21 februari na te komen. Dat was de dag voordat de pro-Russische president Janoekovitsj werd afgezet door het parlement. Hij en de oppositie tekenden toen (onder druk van de Duitse, Poolse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken, die naar Kiev waren gekomen) een akkoord over het in ere herstellen van de grondwet van 2004 en vervroegde verkiezingen.

Rusland blokkeert webpagina's over Oekraïne

De Russische autoriteiten hebben dertien pagina's op het Russische sociale netwerk VKontakte geblokkeerd, waarop in positieve bewoordingen over de machtswissel in Oekraïne werd gesproken. Dat heeft de Russische internetautoriteit Roskomnadzor vandaag gezegd, meldt AP.

Roskomnadzor zei in een verklaring dat de openbaar aanklager opdracht gaf tot de blokkade. Op de pagina's zouden groeperingen "propaganda verspreiden voor de activiteiten van Oekraïense nationalisten, terrorisme aanmoedigen" en "deelnemen aan massale acties waar geen toestemming voor is gegeven".

Twitter avatar lauraphylmills Laura Mills Yeahp, the Euromaidan group on VKontakte (Russia's Facebook) officially blocked, via @ilya_shepelin: http://t.co/FDjcg0DK62

Overzicht: hoe het begon en wat er de afgelopen dagen gebeurde

Wellicht ben je inmiddels, na alle elkaar snel opvolgende ontwikkelingen, de draad kwijt. Wat is er precies in Oekraïne (en in het speciaal op schiereiland de Krim) aan de hand? We zetten alles nog even op een rijtje.

Het begint met de weigering van president Viktor Janoekovitsj in november om een associatieverdrag met de EU, dat onderlinge handel gemakkelijker zou gaan maken, te ondertekenen. Dat zorgt voor massale protesten in hoofdstad Kiev, die eind februari tot een gewelddadig dieptepunt komen als er tachtig doden vallen door sluipschutters die op demonstranten schieten. In het weekend van 22 en 23 februari wordt Janoekovitsj opzijgezet door het parlement. Hij slaat op de vlucht naar Rusland, dat hem blijft steunen en van mening is dat de nieuwe machthebbers, onder de pro-Europese interim-president Arseni Jatsenjoek, een bedreiging zijn voor de Russen in Oekraïne.

Vorige week escaleerde het op het Oekraïense schiereiland de Krim, het enige deel van het land waar etnische Russen de meerderheid uitmaken. Rusland heeft er bovendien een marine- en militaire basis, dus als Poetin als verzet tegen de nieuwe machthebbers in Kiev ergens voet aan de grond zou kunnen krijgen, is het hier.

De afgelopen dagen gebeurde dit:

Woensdag 26 februari
Het is onrustig op de Krim. Er ontstaan rellen tussen pro-Russische betogers en aanhangers van de nieuwe leiders. Rusland kondigt aan de beveiliging van de Zwarte Zee-vloot te versterken en test de paraatheid van het leger in West-Rusland.

Donderdag 27 februari
Milities bezetten regeringsgebouwen in Simferopol, de regionale hoofdstad. De pro-Russische Sergej Aksjonov wordt benoemd tot nieuwe premier van de Krim. Moskou zegt dat het de "rechten van zijn landgenoten compromisloos verdedigt”.

Vrijdag 28 februari
Troepen in geanonimiseerde uniformen bezetten twee vliegvelden op de Krim. Ze hijsen Russische vlaggen. Volgens de Oekraïense regering in Kiev heeft Rusland de aanval geopend. 6.000 Russische militairen zouden op de Krim zijn geland.

Afgelopen zaterdag
Aksjonov, de nieuwe premier van de Krim, vraagt Poetin om hulp bij het herstellen van de "kalmte en orde”. Poetin vraagt, en krijgt, toestemming van zijn parlement voor militair ingrijpen om Russen in Oekraïne te beschermen. Poetin en Barack Obama bellen 1,5 uur met elkaar over Oekraïne. Ze vinden geen overeenstemming. In steden in het oosten van Oekraïne gaan aanhangers van de Oekraïense overheid en pro-Russische betogers gaan met elkaar op de vuist. De Oekraïense regering roept de NAVO op tot een spoedzitting.

Gisteren, 9.00 uur
Een kolonne van honderden Russische militairen vertrekt richting Simferopol. Het Russische leger neemt wapens van het Oekraïense militairen in beslag. De Oekraïense Veiligheidsraad mobiliseert de krijgsmacht en roept reservisten op.

12.30 uur
De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek waarschuwt dat zijn land op het randje van een ramp verkeert. Rusland heeft Oekraïne de oorlog verklaard, zegt de premier. Het luchtruim boven Oekraïne wordt gesloten voor alle niet-civiele vluchten.

13.00 uur
De NAVO houdt een crisiszitting in Brussel. Even daarvoor roept secretaris-generaal Rasmussen Rusland op de situatie te deëscaleren. Poetin bedreigt de vrede in Europa, zegt hij. De leiders van de Krim willen een referendum over afscheiding.

13.30 uur
Russische militairen omsingelen een Oekraïense legerbasis in Perevalnoe op de Krim. De soldaten op de basis mogen niet naar binnen of buiten. Met geladen geweren en één tank wachten ze bij de poort. Al snel volgen andere bases.

17.00 uur
Verschillende landen, waaronder de VS, Engeland en Frankrijk, dreigen vanwege de situatie met een boycot van de aankomende G8-top. Die staat voor 4 en 5 juni op de agenda in het Russische Sostji. Duitsland is het hier niet mee eens.

18.30 uur
Denis Berezovsky, opperbevelhebber van de Oekraïense marine, zweert trouw aan de nieuwe pro-Russische autoriteiten op de Krim. Deze ommezwaai volgt nog geen dag na zijn benoeming. Hij wordt beschuldigd van hoogverraad.

Een Oekraïense soldaat achter het hek van de marinebasis die wordt geblokkeerd door een Russische soldaat. AFP / Viktor Drachev

21.30 uur
Na afloop van het NAVO-spoedberaad, roept secretaris-generaal Rasmussen Rusland op om zijn troepen terug te trekken. Intussen bestormen Russische troepen de bases op de Krim in een poging de Oekraïense soldaten te ontwapenen.

22.15 uur
Na een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou Poetin akkoord zijn gegaan om een ‘politieke dialoog’ te beginnen, wellicht onder begeleiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Vanochtend
China kan zich vinden in wat Rusland nu doet, laat Moskou weten. Uit het Westen zijn de reacties kritisch: de Britse minister van BuZa William Hague zegt vanuit Kiev dat dit “de grootste crisis in Europa van deze eeuw” is. De voorbereidingen voor de G8-top die in Sotsji zou plaatsvinden, zijn stilgelegd. Opnieuw zijn er tekenen dat de Russische troepen hun grip op de Krim versterken.

Los bericht over Russisch verlies op de beurs

Van de situatie op de Russische beurs hebben we een apart bericht gemaakt: Beurs in Moskou hard onderuit door onrust in Oekraïne.

Inname veerbootterminal wijst mogelijk op meer Russische militairen

Pro-Russische militairen hebben een veerbootterminal in de stad Kertsj, op het oostelijkste puntje van de Krim, ingenomen. Dat meldt persbureau AP. Veel schepen van en naar Rusland vertrekken uit Kertsj.

Russische soldaten bij Kertsj. Reuters / Thomas Peter

De militairen hadden de terminal vanochtend volledig onder controle. Ze wilden zich niet identificeren, maar spraken Russisch en hun voertuigen hadden Russische nummerborden. Kertsj ligt op slechts twintig kilometer afstand van de grens met Rusland. De inname van de terminal kan een teken zijn dat Rusland meer militairen naar de Krim wil overbrengen.

IMF overlegt morgen in Kiev over financiën Oekraïne

Morgen is er overleg met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de financiële problemen van Oekraïne. Een delegatie van het IMF arriveert later vandaag in Kiev, zei een functionaris van de Oekraïense centrale bank tegen persbureau Reuters.

Volgens de nieuwe regering van het land is er de komende twee jaar zo’n 35 miljard dollar (ruim 25 miljard euro) nodig om een faillissement af te wenden.

Mini-docu vanuit Kiev, de stad van de opstand

De collega's van De Correspondent hebben vandaag een korte documentaire die vorige week in Kiev gemaakt is. Daarin doet journalist Arkadi Babtsjenko verslag vanuit de Oekraïense opstand.

 

Mini-documentaire: de opstand in Oekraïne van binnenuit. Screenshot De Correspondent

Hague, deel 3: niet te vergelijken met Irak

Bij BBC Today zei Hague, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, dat wat Rusland doet "duidelijk een schending is van de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne". Hij zei ook: "Ik accepteer niet dat er vergelijkingen worden gemaakt met Irak." Daar vielen Groot-Brittannië en de VS in 2003 binnen.

Hague zei dat er "meer dan alleen diplomatieke maatregelen" zullen volgen, maar wilde niet dieper ingaan op wat hij daar onder verstaat.

Russische beurs verliest tien procent

Persbureau Novum schrijft dat de Russische beurs vanochtend tien procent moest inleveren.

"De Russische beurs is maandag hard onderuitgegaan vanwege de aanhoudende onrusten in buurland Oekraïne. De Moskouse Micex koerste een uur na opening tien procent lager. Ook de roebel verloor flink aan waarde en bereikte zijn laagste waarde ten opzichte van de euro en de dollar ooit.
Hoewel de hoofdgraadmeter van Moskou in het tweede uur licht herstelde, staat de Micex nog altijd ruim acht procent in het rood. De roebel daalde in waarde naar minder dan twee eurocent. Elke euro is nu meer dan vijftig roebel waard, waarmee de Russische munt zijn laagste niveau ooit bereikte.
Ook ten opzichte van de dollar bereikte de roebel het dieptepunt. Een dollar is nu 36,4 roebel waard. De dalende waarde van de munteenheid en Russische aandelen volgt op het nauwelijks verholen Russische militaire ingrijpen op de Krim, een Oekraïens schiereiland waar vooral etnische Russen wonen. Ook in het oosten van Oekraïne lopen na de machtswisseling in Kiev vorige week de spanningen op."

Duitse infographic: Rusland tijdens de Spelen, Rusland nu

Twitter avatar KustawBessems Kustaw Bessems Griezelig briljant RT @LeonEoW @ianbremmer This German infographic wasn't bad either :) http://t.co/F2CQkxK7BD

'Dit is de grootste crisis in Europa van deze eeuw'

Meer van Hague: hij zegt dat dit "de grootste crisis in Europa van deze eeuw is". Volgens de minister mag Rusland marine- en legerpersoneel op de daarvoor bestemde bases op de Krim hebben (dat is al lange tijd zo), maar moeten ze daar ook blijven. Dit weekend rukten de Russische troepen echter uit en namen ze het schiereiland onder controle.

 

Militairen, naar verluidt van Russische zijde, bij een Oekraïne militaire basis in Perevalnoye, vlak bij Simferopol, de hoofdstad van het schiereiland de Krim. Foto Reuters / Baz Ratner

Britse minister BuZa: zeer gespannen en zeer gevaarlijke situatie

Er is een reactie van de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague. Hij vindt net als John Kerry dat Rusland de Krim inmiddels onder controle heeft en zegt dat hij "erg bezorgd" is over de mogelijkheid dat Rusland verder kan oprukken in het oosten van Oekraïne. De interventie heeft gezorgd voor "een zeer gespannen en zeer gevaarlijke situatie", zei Hague op de Britse televisie.

China is het met ons eens, zegt Rusland

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft met zijn Chinese ambtsgenoot gesproken, schrijft Reuters. Volgens een verklaring van de Russen "komen hun standpunten overeen".

Dat is van belang, omdat Rusland en China beiden vetorecht hebben in de VN-Veiligheidsraad, samen met de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk. Als China net als de drie anderen een VN-resolutie tegen de Russische invasie zou steunen, zouden de daarmee gezamenlijk opzichtig breken met Rusland. Daar lijkt het nu dus niet op.

In de verklaring van Moskou staat dat de twee "nauw contact zullen onderhouden" over de kwestie.

Overzicht: hoe staat het er nu voor?

Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen van gisteravond en vannacht? We sloten het liveblog gisteravond laat af met dit overzicht, vanochtend is dit wat je moet weten:

 • Het Russische leger heeft de Krim inmiddels ‘volledig onder controle’, zei een Amerikaanse hoge functionaris gisteravond. De minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vliegt vanavond naar Kiev voor overleg met de Oekraïense interim-regering.
 • Dit is een oorlogsverklaring van Rusland aan ons, vindt de Oekraïense interim-premier, Arseni Jatsenjoek. Het land mobiliseerde gisteren de krijgsmacht en riep alle reservisten op.
 • De NAVO heeft in een gezamenlijke verklaring gezegd dat Poetin zich terug moet trekken.
 • Rusland heeft steeds meer gepantserde voertuigen aan de grens staan, vlak bij de Krim, en Russische schepen zijn actief in de haven van Sevastopol, waar ze een vloot hebben. Dat zeggen Oekraïense grenswachten tegen persbureau Reuters.
 • Vanmiddag om 13.00 uur overlegt de EU in Brussel.

Voorbereidingen G8-top stilgelegd

De voorbereidingen van de volgende G8-top, die gepland stond voor juni en plaats zou vinden in het Russische Sotsji, zijn stilgelegd. Zeven van de acht leden (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten) hebben het achtste, Rusland, daarmee laten weten dat ze "de duidelijke schending van soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne" afkeuren.