kort

Vaccinatie

Prik beschermt kind tegen meer infecties

Eenjarige kinderen komen minder vaak met een ernstige infectieziekte in het ziekenhuis als de laatste vaccinatie die ze kregen een mazelen-, rodehond- en bofprik (BMR) was. Het gaat om alle infectieziekten. Onder kinderen die als laatste prik het combinatievaccin DKTP-Hib kregen, kwamen ongeveer 15 procent meer ernstige infecties voor. Het verschil ontstaat waarschijnlijk doordat het BMR-vaccin levend virus bevat en de DKTP-prik niet. Het levende virus geeft waarschijnlijk een bredere bescherming, schrijven Deense onderzoekers in JAMA Internal Medicine.

Rouw

Meer hartaanvallen vlak na dood partner

In de eerste maanden na de dood van een partner heeft de overlevende partner een verdubbelde kans om met een hartziekte in het ziekenhuis te belanden, of eraan te overlijden. Na een jaar daalt het hartrisico weer tot voor de leeftijd normale waarden, schrijven Britse onderzoekers in een gisteren gepubliceerd artikel in JAMA Internal Medicine. Hartaanval, beroerte en longembolie komen ongeveer tweemaal zo vaak voor onder rouwenden. Het onderzoek vond plaats onder ongeveer 120.000 60-plussers in de Britse huisartsenregistratie. In de onderzochte periode verloren bijna 36.000 van die mensen hun partner. Eerder was uit dat onderzoek al gebleken dat de sterfte onder rouwenden een kwart hoger was. Acute hartziekten kwamen voor bij 23 op de 1.000 rouwenden en bij 11 op de 1.000 niet-rouwenden.

Lieveheersbeestje

Exoot krijgt alsnog natuurlijke vijanden

Het Aziatisch lieveheersbeestje, dat zich sinds 2002 snel in Nederland verspreid heeft, krijgt langzaamaan natuurlijke vijanden. Dat schrijven biologen van de Wageningen Universiteit, in een artikel dat eerder deze maand online verschenen is in BioControl. Het Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) wordt gezien als een schadelijke indringer. Hij werd vanwege zijn grote eetlust in de jaren negentig in Nederland ingezet om bladluizen te eten, maar verspreidde zich snel. Harmonia (met variabele kleur en stippenaantal) dreigde het inheemse tweestippige lieveheersbeestje te verdringen, ook doordat hij hier geen natuurlijke vijanden had. Sinds 2008 is dat aan het veranderen. Vooral schimmels en aaltjes infecteren Harmonia inmiddels. Die lijken afkomstig van inheemse lieveheersbeestjes. Er zijn alleen nog te weinig parasieten om de kever onder controle te krijgen.

    • NRC