kort

Foto Roger Cremers

Ereveer //

Pieter Steinz krijgt ereprijs

Pieter Steinz heeft een ‘ereveer’ gekregen van Stichting De Gouden Ganzenveer. Steinz, directeur van het Letterenfonds, kreeg de onderscheiding bij de presentatie van zijn boek Made in Europe in Amsterdam. Steinz, die jarenlang literatuurcriticus van NRC was en een groot aantal boeken schreef, krijgt de ereveer vanwege zijn „bijzondere bijdrage aan het het gedrukte en het geschreven woord”. Steinz kreeg de ereveer opgespeld door voorzitter Paul Schnabel. Namens Steinz, die door de zeldzame neurologische ziekte ALS niet kon spreken, voerde zijn dochter Jet het woord.

Rijswijk //

Negentien gewonden bij trambotsing

Bij een botsing tussen twee trams in Rijswijk zijn negentien mensen lichtgewond geraakt. Een 79-jarige vrouw raakte zwaargewond, laat een politiewoordvoerder gisteren weten. De slachtoffers zaten allemaal in een van de twee trams. De vrouw raakte bekneld en moest worden bevrijd door de brandweer. Naast het zwaargewonde slachtoffer zijn nog vijf lichtgewonden naar een ziekenhuis gebracht. De overige passagiers werden in een naastgelegen bedrijf opgevangen. Tram 1 en tram 19 botsten gisteren om 11.05 uur door nog onbekende oorzaak op elkaar op de grens tussen Rijswijk en Delft. De politie onderzoekt samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport en HTM hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld.

Israël //

Massaal protest ultraorthodoxe joden

Honderdduizenden ultraorthodoxe joden hebben gisteren in Jeruzalem gedemonstreerd tegen plannen om hen te verplichten militaire dienst te vervullen. Ook vrouwen en jonge kinderen demonstreerden, strikt gescheiden van de mannen. Ultraorthodoxe joden vormen ongeveer 8 procent van de acht miljoen inwoners van Israël. Sinds de oprichting van de joodse staat in 1948 zijn jonge ultraorthodoxe mannen vrijgesteld van militaire dienst om religieuze studies te volgen.

    • Novum
    • NRC
    • Ap