Protest ultra-orthodoxe joden

Ultra-orthodoxe joden hielden gisteren uit protest een massagebed. Foto Reuters

Honderdduizenden ultra-orthodoxe joden hebben gisteren in de Israëlische hoofdstad Jeruzalem gedemonstreerd tegen een wetsvoorstel om hen te verplichten militaire dienst te laten vervullen. Door de betoging waren veel toegangswegen naar Jeruzalem afgesloten. Mannen met zwarte hoeden droegen posters met teksten als ‘de heilige Tora zal winnen’ en ‘Red me alstublieft uit handen van mijn broeders’. In verband met het protest was het openbaar vervoer stilgelegd. Ook vrouwen en jonge kinderen waren door leiders van de ultra-orthodoxe gemeenschap aangemoedigd de straat op te gaan; zij demonstreerden strikt gescheiden van de mannen. Ultra-orthodoxe joden vormen ongeveer 8 procent van de acht miljoen inwoners van Israël. Sinds de oprichting van de joodse staat in 1948 zijn jonge ultra-orthodoxe mannen vrijgesteld van militaire dienst om religieuze studies te volgen. De verwachting is dat het parlement het wetsvoorstel in de komende weken aanneemt. (AP)