Ieder onderdeel van het fruitvliegbrein heeft zijn naam

None

Elk van de 47 stukjes van het fruitvliegbrein, in totaal drie haren dik, heeft voortaan een vaste naam. Het groene driehoekje voorop heet boegspriet, het donkerblauwe kapje bovenop is vanaf nu het superieure protocerebrum en de grote, rode zijkwabben zijn optische lobben.

De naamgeving van insectenhersenen was altijd een rommeltje. Er was nooit afgesproken waar hersengebieden begonnen en waar ze ophielden. En soms hadden dezelfde hersenengebieden van verschillende insecten andere namen. Wat bij fruitvliegen het buiklichaam was, heette bij sprinkhanen de bijkomende zijlob.

Verwarrend en hinderlijk, vonden zeventien fruitvliegexperts. Zij verenigden zich in een consortium om er een eind aan te maken: de Insect Brain Name Working Group. Na vijf jaar overleg publiceerden ze op 19 februari de nieuwe namen in Neuron.

De biologen deden ook aanvullend onderzoek. Ze sneden de hersenen van oude vrouwtjesvliegen in flinters, en kleurden die met antilichamen om verschillende hersengebieden te onderscheiden. Ze hebben filmpjes, plaatjes en 3D-modellen van het fruitvlieg-standaardbrein online gezet. Voor de uiteindelijke naamgeving vroegen ze ook experts van het kakkerlakken-, sprinkhaan-, motten- en bijenbreinen om advies. (NRC)