Fred Rutten nieuwe coach van Feyenoord, na twee afzeggingen

Fred Rutten wordt de opvolger van Ronald Koeman als trainer van Feyenoord. Het wordt zijn vierde Nederlandse club.

Fred Rutten wordt de nieuwe trainer van Feyenoord. Per 1 juli zal hij Ronald Koeman opvolgen. Hij tekent een contract voor één jaar. Koeman maakte onlangs bekend dat hij na drie jaar zou stoppen.

De 51-jarige Rutten was eerder trainer van FC Twente, Schalke 04, PSV en Vitesse. De enige hoofdprijs die hij won, was in 2001 de nationale beker met Twente, waar hij ook bekendstaat als de grondlegger van het elftal dat in 2010 kampioen werd. Afgelopen zomer vertrok hij na een jaar al weer bij Vitesse. Sindsdien hield de geboren Wijchenaar een sabbatical op zijn boerderij aan de grens met Duitsland.

Naar verluidt was Rutten de derde trainer die werd benaderd door Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord. Bondscoach Louis van Gaal had eerder al bedankt voor de functie, en gisteravond maakte ook Co Adriaanse bekend dat hij de baan in de Kuip aan zich voorbij had laten gaan. Van Geel was expliciet op zoek naar een ervaren hoofdtrainer, bij voorkeur een Nederlander. Zo was het voor hem geen optie om bijvoorbeeld de relatief onervaren Jean-Paul van Gastel, nu assistent-trainer van Ronald Koeman, eindverantwoordelijk te maken.

Van Geel verwacht dat Feyenoord komende zomer „één à drie” bepalende spelers zal verkopen. Onder anderen de Italiaanse topscorer Graziano Pellè wordt genoemd als speler die zijn status te gelde zou willen maken in het buitenland. Voorlopig heeft Feyenoord weinig geld om een opvolger voor een vertrekkende topper te halen. Net als Koeman in de afgelopen jaren zal Rutten het moeten doen met transfervrije of gehuurde spelers.

Waar Adriaanse als reden voor zijn ‘nee’ onder meer de „intimiderende” sfeer in de Kuip noemde, roemt Rutten op de clubsite de „unieke sfeer” en het „hondstrouwe Legioen”. Feyenoord verloor gisteren van Ajax (2-1) en is vrijwel kansloos voor de titel.