Europese beurzen moeten flink inleveren door situatie op de Krim

Op de eerste handelsdag na de Russische invasie op de Krim zijn de beurzen hard onderuitgegaan. De Russisch Micex verloor ruim tien procent, maar ook elders in de wereld doken de koersen in het rood. De AEX sloot met een verlies van 2,6 procent op 388,19 punten.

De beurzen van Frankrijk, Duitsland en Groot Brittannië begonnen de week ook met flink verlies. Parijs noteerde min 2,7 procent, Frankfurt leed een verlies van 3,4 procent en Londen eindigde 1,5 procent lager. Ook Wall Street dook vandaag meteen in het rood.

Maar vooral de Russische beurs ging vandaag hard onderuit. Grootste semi-staatsbedrijven zoals Gazprom kregen de zwaarste klappen. Ook olieconcerns (Loekoil, Rosneft en Soergoet) daalden. Ook de roebel, die al sinds afgelopen zomer sluipend devalueert, verloor waarde ten opzichte van dollar en euro. De euro steeg voor het eerst in de historie door het plafond van 50 roebel.

Volgens het Russische ministerie van Financiën zal de daling van de roebel grote invloed hebben op de inflatie in het land, maar zal de munteenheid niet omvallen, weet Interfax. De Russische centrale bank verwacht voor dit jaar een inflatie van 5 procent.