Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Ellen maakte de selfie der selfies en Jennifer Lawrence ging weer onderuit

Een Oscaruitreiking kunnen we aan Ellen DeGeneres overlaten, zo leert de ervaring. Ze maakte de selfie die alle andere selfies ooit gemaakt overbodig maakt, en Jennifer Lawrence did it again: uitglijden in haute couture.

DeGeneres stapte tijdens de jaarlijkse chique ceremonie even het glimmende podium af voor een selfie met de altijd maar genomineerde Meryl Streep. Maar onder anderen Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Jared Leto, Brad Pitt en zijn wederhelft Angelina Jolie zagen hun kans schoon.

Twitter avatar TheEllenShow Ellen DeGeneres If only Bradley’s arm was longer. Best photo ever. #oscars http://t.co/C9U5NOtGap

De foto is in opdracht van host Ellen DeGeneres in razend tempo geretweet, maar liefst een miljoen keer binnen drie kwartier.
Twitter lag even plat door toedoen van DeGeneres. “Twitter is gecrasht, we hebben het kapotgemaakt”, zei de presentatrice met zichtbaar genoegen.

Filmredacteur Coen van Zwol heeft de hele show bekeken, en benadrukt dat DeGeneres goed begon, maar de show werd naar het einde toe toch wat saai:

“Die selfie was leuk, en ze deelde pizzastukken uit. Maar uiteindelijk zijn de Oscars in principe twee uur aan topamusement uitgesmeerd over vier uur. En het amusement was in veel gevallen geen topamusement. Het optreden van DeGeneres was wat aan de veilige kant.”

De opening door Ellen DeGeneres, waarin veel aandacht was voor Jennifer Lawrence, Jared Leto en natuurlijk Meryl Streep:

En het arriveren van de bestelde pizza’s:

Van Zwol vond dat er dit jaar twee echt goede speeches gehouden zijn, beide door de winnaars in de categorie beste mannelijke en vrouwelijke bijrol. Bekijk ze hieronder allebei. Dames eerst: de speech van Lupita Nyong’o

En de woorden van Jared Leto:

Jennifer Lawrence maakt een uitglijder in Dior

Actrice Jennifer Lawrence bleef vannacht op de rode loper in Los Angeles niet overeind. Ze struikelde over een pion. Die net als de loper rood is. Een lastig obstakel voor de 23-jarige Lawrence:

Een opmerkelijk moment, want vorig jaar kreeg ze zelf een Oscar overhandigd, maar niet voor ze onderuit ging onderweg naar het podium.

De 23-jarige Lawrence onthulde vorige maand waarom ze vorig jaar viel, zo schrijft persbureau Novum vanochtend:

“Ik bleef maar denken cakewalk, cakewalk, cakewalk. Ik dacht, waarom zit het woord cakewalk vast in mijn hoofd? En toen, terwijl ik de trap opliep en het stof van mijn jurk onder mijn voet schoof, herinnerde ik me dat mijn stylist me gezegd had ‘kick walk, kick walk’.”

Lawrence heeft al drie Oscarnominaties op haar naam staan en won vorig jaar voor haar hoofdrol in het komische drama Silver Linings Playbook. Vanavond was ze genomineerd voor haar bijrol in American Hustle, maar die prijs ging naar Lupita Nyong’o.