Opinie

    • Wilfried de Jong

Elleboog

Er gaat niets boven een Italiaan die Engels spreekt. Het doet je verlangen naar een maffiafilm in een openluchtbioscoop. Het is meesterlijk zoals Graziano Pellè de pers bespeelt na een wedstrijd. Veel Italianen kunnen met hun beperkte Engels nog geen brood bestellen. Bij Pellè ligt het anders. De zinnen rollen er redelijk vloeiend en ritmisch uit.

Na het verlies tegen Ajax stond de Italiaanse spits langs het veld. Tegenover hem Fox-verslaggever Jan Joost van Gangelen. JJ, de allemansvriend in voetballand. Een dolletje met een speler of een trainer; het gaat hem makkelijk af.

JJ miste passie bij Feyenoord. Graziano was het niet met hem eens. JJ moest maar eens op de training komen kijken. Prima idee, vond de verslaggever.

Graziano had de pest in. Hij keek naar het hoofd van JJ. Een lang gezicht, grote bos krullen, laconieke oogopslag. Pellè wist het zeker.

Pellè: „Van welke club ben jij supporter?”

JJ: „Hoezo?”

Pellè: „Jij bent voor Ajax.”

JJ: „Hoe kom je daarbij?”

Pellè: „Dat zie ik aan je gezicht.”

Het werd gevaarlijk, zo aan de rand van het veld in de Kuip. In een film zou de maffiabaas tijdens het eten van een bord gnocchi zijn handlangers in het oor fluisteren: You know what? The guy is dead meat.

Pellè dacht een journalistieke Ajacied ontmaskerd te hebben. Een lid van een foute familie. Had Pellè soms de foto in zijn gedachten waarop Ajax-trainer Frank de Boer en JJ hossend in een bad staan met de kampioensschaal?

JJ maakte van zijn gezicht een vraagteken. Maar hij week niet en vroeg nog even door.

Hoe zat het met de elleboog van Pellè in het gezicht van de Ajaxverdediger Joël Veltman?

In de herhaling zag ik hoe Pellè achter Veltman aanliep. Veltman zag Pellè vanuit zijn ooghoek aankomen, hij maakte zich alvast een beetje breed. Pellè liftte zijn arm naar het hoofd van Veltman. Een elleboog, al heb ik wel eens betere uitvoeringen gezien.

Pellè wist van niets.

Het interview in de leegstromende Kuip was afgelopen. Wat duidelijk werd, is dat de ogenschijnlijk beschaafde Pellè soms zelf niet weet wat hij doet. De black-out van een verliezer.

JJ keek in zijn auto op het parkeerterrein in het spiegeltje van de zonneklep: had hij echt een Ajax-kop?

Een paar dagen later trekt JJ de stoute schoenen aan. Hij neemt de uitnodiging van Pellè serieus en gaat naar de training. Pellè maakt vanaf het veld grapjes, maar zijn ogen zijn ijskoud.

Uren later wordt JJ levend en wel gevonden in de kofferbak van zijn eigen auto, met een Feyenoord-sjaaltje in zijn mond gepropt. De Italiaan, in dat smakelijke Engels: Me know nothing.

    • Wilfried de Jong