Laatste drie verdachten aanslag op Chinees treinstation aangehouden

Kaarsen op de plek waar de aanslag zaterdag plaatsvond. Foto AFP

De Chinese politie heeft de laatste drie verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de aanslag op het treinstation van Kunming aangehouden. Een achtkoppige groep viel zaterdag wachtende passagiers aan met messen. Daarbij vielen 33 doden.

Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua op gezag van het ministerie van Openbare Veiligheid. Het zou volgens de autoriteiten gaan om een groep van acht “Oeigoerse terroristen en separatisten”, zes mannen en twee vrouwen. De groep pleegde de reeks gecoördineerde aanvallen zaterdagavond (lokale tijd) in metropool Kunming, de hoofdstad van de provincie Yunnan.

Vier van hen werden zaterdag in het station doodgeschoten door de politie. Een vrouwelijke verdachte kon ter plekke worden gearresteerd, de andere drie bleven dus tot vandaag voortvluchtig.

Het was voor het eerst dat er buiten de Oeigoeren-provincie Xinjiang zoveel slachtoffers vallen bij een politiek-etnisch incident. ‘Lente- en bloemenstad’ Kunming ligt op meer dan 1.500 kilometer van de noordwestelijke regio’s waar de strijd tussen Oeigoeren en de Han-Chinese autoriteiten jaarlijks voor tientallen slachtoffers zorgt.

Oeigoeren: moslimminderheid uit westen van China

De Oeigoeren zijn een moslimminderheid in het westen van het land. Het is een Turks volk in China met een eigen taal, het Oeigoers, die behoort tot de Turkse talen. De islamitische minderheid woont in de noordwestelijke regio Xinjiang. Ze voelen zich door de regering gediscrimineerd. Militante Oeigoeren verzetten zich al jaren tegen het Chinese bestuur in Xinjiang.

Volgens de overheid wordt de onrust onder de Oeigoeren aangewakkerd door Oeigoerse separatisten die banden hebben met Al-Qaeda. Het mondiale Oeigoerscongres zegt dat de Oeigoeren handelen uit wanhoop over hun benarde situatie als gevolg van economische en sociale discriminatie en de onderdrukking van geloofsuitingen.

    • Peter Zantingh