Drie Nederlandse en drie Vlaamse schrijvers op shortlist Librisprijs

Drie Nederlandse en drie Vlaamse schrijvers staan op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs, zo heeft de organisatie bekendgemaakt. De prijs wordt op 13 mei voor de 21e keer uitgereikt in het Amstel Hotel in Amsterdam.

De shortlist, met volgens de jury alleen maar romans van ‘uitzonderlijke kwaliteit’:

  • Oorlog en terpentijn, Stefan Hertmans – De Bezige Bij
  • Gelukkige slaven, Tom Lanoye – Prometheus
  • Roundhay, tuinscène, Marente de Moor – Querido
  • La Superba, Ilja Leonard Pfeijffer – De Arbeiderspers
  • De omwegen, Jeroen Theunissen – De Bezige Bij Antwerpen
  • Het verdwijnen van Robbert, Robbert Welagen – Nijgh & Van Ditmar

Vorig jaar ging de prijs naar Tommy Wieringa voor zijn roman Dit zijn de namen.

‘Aantal non-fictieromans opvallend’

De jury van de prijs vindt het aantal ingezonden non-fictieromans opvallend. Niet minder dan een kwart van de inzendingen valt onder dat containerbegrip, meldt de organisatie in een persbericht. De jury:

“Het spelen met het spanningsveld tussen fictie en werkelijkheid is uiteraard niet nieuw. Waarom er juist nu zoveel non-fictieromans verschijnen, zou te maken kunnen hebben met het najagen van media-aandacht, bij voorkeur in boekenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en TV-praatshows. Pure fictie is moeilijker te duiden dan fictie die aansluit bij kwesties in de werkelijkheid waarmee het publiek al vertrouwd is.”

De jury benadrukt dat er geen waardeoordeel over non-fictieromans wordt uitgesproken. “Literaire kwaliteit schuilt in de wijze waarop een schrijver met zijn materiaal omgaat, niet in de herkomst.”