Doema buigt zich over wetsontwerp inlijving Krim, EU vergadert

Medvedev vorig jaar in de Doema.
Medvedev vorig jaar in de Doema. Foto EPA / Sergei Chirikov

De Russische Doema gaat zich beraden op een wetsontwerp dat de inlijving van de Krim mogelijk maakt. Ondertussen vergaderen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie over de situatie op het autonome schiereiland. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei net voor aanvang van de vergadering tegen persbureau Novum dat de EU volgens hem niet machteloos staat tegenover Rusland.

De afhankelijkheid van Russisch gas betekent niet dat de EU niets kan doen, vindt Timmermans:

“Wij kunnen ons op andere markten richten als het moet, maar Rusland zal moeite hebben snel andere klanten te vinden.”

Referendum over status Krim

In het wetsontwerp voor de Doema wordt de mogelijkheid van annexatie van de autonome Krimrepubliek geopperd. Wat onder meer zou meespelen is de uitkomst van het referendum over de status van het schiereiland binnen Oekraïne, dat gepland staat voor later deze maand.

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Russisch wetsontwerp dat kan leiden tot annexatie Krim: 28.02 om 15.19u bij Doema ingediend. Dus uren voor invasie.
http://t.co/5K0ecvzYoC

Russische media melden ook dat premier Medvedev opdracht heeft gegeven tot het bouwen van een brug over de Straat van Kertsj tussen Rusland en Oekraïne. De afgelopen dagen kreeg Rusland de Krim sluipenderwijs in handen door strategische posities in te nemen.


Vanochtend werd duidelijk dat alle zeven landen die naast Rusland lid zijn van de Groep van Acht de voorbereidingen voor de G8-top hebben stilgelegd. Ze willen hun afkeuring laten blijken van de militaire interventie van Rusland in Oekraïens grondgebied. Moskou vindt het besluit “schadelijk voor de hele internationale gemeenschap”. De G8-top zou in juni plaatsvinden in Sotsji.

‘Schade sancties groter voor Rusland’

Mocht het uiteindelijk toch tot sancties over en weer komen, is de schade uiteindelijk groter voor Rusland, voorspelt Timmermans. Overigens vindt hij het nu nog te vroeg voor dergelijke stappen. De internationale gemeenschap moet eerst alles op alles zetten een diplomatieke oplossing te vinden. Tegenover Novum zei hij:

“Soms zijn Russen bereid dat soort consequenties te aanvaarden, maar de schade voor Rusland zal altijd groter zijn, zeker op de lange termijn.”

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties riep vandaag op tot een dialoog tussen Oekraïne en Rusland. Eén obstakel is echter dat de nieuwe regering in Kiev - die vorige week na een volksopstand en politieke omwenteling, maar zonder verkiezingen tot stand kwam - volgens Moskou schuldig is aan een staatsgreep. Het is onduidelijk of het Kremlin bereid is in dialoog te treden met een regering die niet wordt erkend. Een dialoog kan worden bemiddeld door de Verenigde Naties of de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Volg hier ons liveblog over de situatie in Oekraïne.