Koninklijke Audi is een kopie

De nieuwe Audi A8 waarin koning Willem-Alexander sinds vorige week wordt vervoerd, is een kopie van die van een Friese ondernemer. „Heel bijzonder”, zegt Romke Kooyenga uit Dokkum, die hiervan twee weken geleden op de hoogte werd gesteld. „Alexander is een Audifan en was ook al in de Audifabriek geweest. Daar vond hij blijkbaar niet wat hij zocht.”

Kooyenga ontwierp voor zichzelf een verlengde Audi A8 die hij liet maken door familiebedrijf RemetzCar in Lisse. „Ik wilde een Audi waarin ik kon werken en slapen. Een rijdend kantoor.” De Audi werd doormidden gezaagd en verlengd. Het voertuig kreeg twee LCD-schermen, een koelkastje en massagestoelen. „Hij is op maat gemaakt voor mij. De bouw duurde een jaar.”

Kooyenga’s auto is 5,7 meter lang, heeft een 420 PK motor en weegt 2.400 kilo. Alexander heeft een zwaardere uitvoering, omdat de dienstauto gepantserd is. Hij betaalde er zo’n vier ton voor. De vorige dienstauto van de koning was een Volvo S80.

Kooyenga heeft de rechten van het voertuig, samen met de dealer en Remetz Car. De provisie die hij zou krijgen bij de verkoop, sloeg hij af. In plaats daarvan vroeg hij de koning in april zijn kantoor in Breda te openen. „Dat verzoek ligt er nog steeds”, aldus Kooyenga.