Verleidend stofje gevonden

Oude geit bij meer, een schilderij van Jan Mankes (1889-1920) uit 1913

Het molecuul dat bokkenlucht zo penetrant maakt, brengt de vruchtbaarheidscyclus van geitenvrouwtjes op gang. Dat schreven Japanse biologen vrijdag in Current Biology. Het molecuul dat zij vonden is een feromoon: een signaalstof die het gedrag van dieren beïnvloedt. De Japanners wisten al dat huid van de bokkenkop die feromonen afgeeft, maar nog niet welke. Ze gaven bokken daarom een hoofdkapje op en vingen de vluchtige stoffen op. Het stofje 4-ethyloctanal had het sterkste effect op vrouwtjes. Zodra ze dit opsnoven, gingen hun hersenen hormonen afgeven. De biologen moeten nog vaststellen of die hormoonafgifte ook leidt tot paargedrag. Als 4-ethyloctanal wordt afgebroken, krijgt het de typische bokkengeur. Gecastreerde bokken maken het stofje niet. (NRC)