Bijna smartlap-achtig

Klapper van de week: de nieuwe plaat van Blaudzun // Liever headbangen? Probeer Mantar // Wegdromen kan met folky Linda Perhacs

Luisteren // Pop St. Vincent St. Vincent 3

Annie Clark, alias St.Vincent, houdt van extremen: zo slingert ze de luisteraar van onnavolgbare gitaardroedels met heksenzang naar lome beats met elegante stembuigingen. Op haar vierde, titelloze cd heeft St. Vincent deze techniek van uitersten verfijnd, al lijkt haar hart vooral te liggen bij de hortende melodieën en tegen de haren instrijkende instrumentaties. In liedjes als ‘Rattlesnake’ en ‘Digital Witness’ bijvoorbeeld knerpen de keyboards en gitaren, terwijl Clark met vervormde stem haar inzichten over het digitale tijdperk op ons afvuurt. Die gecontroleerde chaos wordt afgewisseld met liedjes die juist kalm en bijna smartlap-achtig zijn. De voldoening van het smachtende ‘Prince Johnny’ direct na een staccato ‘Birth In Reverse’, is groot. Maar de achtbaan die Clark haar luisteraar biedt, verloopt nogal hobbelig.

    • Hester Carvalho