Beurs in Moskou hard onderuit door onrust in Oekraïne

Een scherm met beursuitslagen in Tokio met daarop links bovenin de Russische index RTS die vanochtend hard onderuit ging.
Een scherm met beursuitslagen in Tokio met daarop links bovenin de Russische index RTS die vanochtend hard onderuit ging. Foto Reuters / Issei Kato

De beurs in Moskou is vanochtend hard onderuitgegaan door de onrust in Oekraïne en op de Krim. De RTS-index staat inmiddels 10 procent in de min en de Russische roebel staat op zijn laagste punt ooit, schrijft persbureau AP.

De Duitse beurs DAX zakte 2,4 procent, de Franse CAC-40 verloor 1,6 en de Engelsen zagen hun FTSE-index 1,3 procent zakken. Inmiddels is de Russische beurs licht hersteld. Ook de Nederlandse AEX index staat in min, maar herstelt inmiddels ook.

‘Het valt nog mee’

Volgens economieredacteur Maarten Schinkel reageert de beurs relatief rustig op de crisis in Oekraïne:

“Ik vind het wel meevallen. De Europese beurzen dalen 1 tot 2 procent, dus dat is niet zo heel erg. Beleggers stellen zich in op dit soort koersschommelingen. In Rusland zelf is het natuurlijk een ander verhaal, de Russische centrale bank heeft zelfs de rente verhoogd.”

Of de crisis verder gevolgen gaat hebben voor het Europese herstel is afwachten, Schinkel:

“Dat hangt af van de vraag of Europa sancties gaat instellen. Dan kan het vooral gevolgen hebben voor de energieprijzen. Minister Frans Timmermans gaf eerder al aan dat hij niks ziet in sancties.”

Russische invasie in Oekraïne

Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat Rusland bezig is met een invasie op de Krim, de onafhankelijke republiek in Oekraïne. Inmiddels zou het Russische leger het gehele schiereiland in handen hebben, zo zei een Amerikaanse functionaris gisteravond. NAVO-chef Rasmussen heeft Rusland opgeroepen zijn troepen terug te trekken. De NAVO pleit voor een vreedzame oplossing door een dialoog te starten onder toeziend oog van de VN-Veiligheidsraad of de OVSE.

Vandaag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om te praten over de situatie in het land. Verder reist de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, morgen naar Kiev. Kerry spreekt daar met vertegenwoordigers van de Oekraïense interim-regering.

Volg via ons liveblog de laatste ontwikkelingen in Oekraïne.