Wall Street verruild voor Silicon Valley

De exorbitante bonussen zijn terug. De durfkapitalisten en bankiers smijten weer met dollars. Het doet allemaal denken aan Wall Street vóór de financiële crisis, maar veel nieuwe rijken zoeken hun heil tegenwoordig aan de westkust in Silicon Valley. Daar is, na jaren stilte, commentator Amit Chatwani (31) opgedoken, met zijn blog Leveraged Sell-Out.

In de jaren vóór de implosie van het extreme Wall Street-kapitalisme gold vermogensbeheerder Chatwani als een combinatie van hofnar en verklikker: een insider die met sarcasme en kennis vertelde hoe het er aan toe ging in de wereld van het grote geld. Persbureau Bloomberg noemde hem „de Borat van Wall Street”. Niemand wist de jonge, elitaire ‘banker bro’s’ zo scherp neer te zetten. Vilein en vol zelfspot werd Leveraged Sell-Out een cultfenomeen.

Zijn in 2005 gestarte blog werd 225.000 keer per maand bezocht. Een knap getal, dat leidde tot een uitgeefdeal voor Damn, It Feels Good to Be A Banker. Dit boek, over de genoegens van het bankwezen, leed onder uitzonderlijk slechte timing: het verscheen op het moment dat Lehman Brothers onderuitging.

Toen de rand van de afgrond in 2008 in zicht kwam, stopte Chatwani abrupt. Vorige week zei hij in The New York Times dat hij niet met zijn blog stopte omdat het financiële stelsel implodeerde. Hij had gewoon geen zin meer. De blog bleef online, maar tot begin dit jaar werd er niets aan toegevoegd.

Op 9 januari bleek dat Chatwani tegenwoordig in San Francisco woont, om daar opnieuw de rol van insider-commentator te vervullen. Opnieuw beschrijft hij met verve de jonge rijken, de op status beluste vrouwen die op hen jagen en de elitaire wereld waarin zij hun spel spelen. „De techcultuur is gewoon inspirerend”, zei Chatwani. Een lezer reageerde: „Dan is tech nu dus officieel een zeepbel.”

    • Diederik van Hoogstraten