12 Years a Slave bekroond tot beste film en Gravity wint de meeste Oscars

Regisseur en producent Steve McQueen viert de Oscar voor beste film met de crew van 12 Years a Slave. Foto Reuters/Lucy Nicholson

De film 12 Years a Slave heeft vannacht in Los Angeles de Oscar voor beste film gewonnen, zoals van tevoren door bookmakers werd voorspeld. Veel van de belangrijkste Oscars gingen naar de favorieten die al waren aangewezen als Matthew McCounaghey en Cate Blanchett.

Klik hier voor de belangrijkste winnaars.

‘Iedereen kreeg waar hij of zij voor kwam’

Filmredacteur Coen van Zwol kon er in een korte reactie niet meer van maken: iedereen kreeg waar hij of zij voor kwam, want zelfs de verrassing van de avond was verwacht:

“Iedereen die moest winnen heeft gewonnen. De enige favoriet die geen Oscar won is de lange documentaire The Act of Killing. In die categorie won 20 Feet from Stardom. Maar deze verrassing zagen we aankomen want The Act of Killing is een gruwelijke film, en 20 Feet gaat over sterren, en daar stemmen de leden van de Academy natuurlijk maar al te graag op.

Alle favorieten in de belangrijke categorieën hebben gewonnen, Gravity kreeg, uiteraard, veel technische prijzen en de makers van American Hustle wonnen ondanks tien nominaties helemaal niets. In 1985 won Steven Spielberg helemaal niets ondanks elf nominaties voor The Colour Purple, bijna een evenaring dus.

Verder draait de avond natuurlijk om de speeches, en er zaten twee goede tussen. Beide afkomstig van de winnaars in de categorie beste bijrol: Lupita Nyong’o en Jared Leto.”

Drie oscars voor 12 Years a Slave

Producent Brad Pitt nam de belangrijkste Oscar in ontvangst voor beste film en gaf het woord aan de Britse regisseur Steve McQueen. Het slavendrama was genomineerd voor negen Oscars en won er drie. De beste vrouwelijke bijrol werd volgens de Academy gespeeld door Lupita Nyong’o in 12 Years a Slave. Bekijk haar sprankelende speech:

Matthew McConaughey won in de categorie beste mannelijke hoofdrol die hij speelde in Dallas Buyers Club.

Jared Leto won een Oscar voor zijn bijrol in dezelfde film, en gaf een memorabele speech waarin hij zich onder meer richtte tot zijn moeder, zijn broer en de mensen in Oekraïne en Venezuela:

Cate Blanchett heeft de Oscar gewonnen voor beste actrice voor haar rol in Woody Allens film Blue Jasmine. Het is de tweede Oscar voor Blanchett, haar eerste won ze voor haar bijrol in The Aviator.

Alfonso Cuarón is bekroond voor de beste regie van het ruimtedrama Gravity. De film won vanochtend de meeste Oscars in Los Angeles: zeven stuks.

La Grande Belleza beste niet-Engelstalige film

Muzikant Robert Lopez is sinds vannacht EGOT-winnaar. De componist won met zijn vrouw Kristen Anderson-Lopez een Oscar voor het nummer Let It Go voor de animatiefilm Frozen. Eerder won Lopez al een Emmy, Golden Globe en een Tony. Daarom mag hij zich net als onder anderen Barbra Streisand en Whoopi Goldberg EGOT noemen. Frozen won ook de Oscar voor beste animatiefilm.

La Grande Belleza uit Italië won de prijs voor beste niet-Engelstalige film. Daarmee versloeg het kleurrijke drama de Belgische film The Broken Circle Breakdown van regisseur Felix van Groeningen. La Grande Belleza won eerder een Golden Globe en een Bafta.

Een overzicht van de belangrijkste winnaars:

 • Beste film: 12 Years a Slave
 • Beste regie: Alfonso Cuarón in Gravity
 • Beste mannelijke hoofdrol: Matthew McCounaghey in Dallas Buyers Club
 • Beste vrouwelijke hoofdrol: Cate Blanchett in Blue Jasmine
 • Beste mannelijke bijrol: Jared Leto in Dallas Buyers Club
 • Beste vrouwelijke bijrol: Lupita Nyong’o in 12 Years a Slave
 • Beste animatiefilm: Frozen
 • Beste lange documentaire: 20 Feet from Stardom
 • Beste niet-Engelstalige film: La Grande Belleza
 • Beste originele scenario: Spike Jonze met Her
  • Annemarie Coevert